Zupa z czerwonej soczewicy jest bardzo smaczna i sycąca. Można ją przygotowywać na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję wersję z dodatkiem pomidorów z puszki i odrobiny mleczka kokosowego. Pycha:)
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 150g czerwonej soczewicy
- 1 marchewka
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1l bulionu warzywnego, mięsnego lub 1l wody + kilka kostek jasnej bazy do zup (przepis TUTAJ)
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki mleczka kokosowego (opcjonalnie, ale można również dodać więcej)
- przyprawy: sól, pieprz
DODATKI:
- 1 łodyga selera naciowego pokrojonego w plasterki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- tosty z ciemnego pieczywa
- Obraną marchewkę ścieramy na tarce i podsmażamy ok 1 minuty na oleju. Dodajemy soczewicę i paprykę w proszku i podsmażamy razem 2 minuty.
- Podgrzewamy bulion lub wodę z kulkami domowej jasnej bazy do zup.
- Przekładamy marchewkę z soczewicą do bulionu. Dodajemy pomidory z puszki i mleczko kokosowe, a następnie całość gotujemy 15-20minut.
- Pod koniec gotowania sprawdzamy smak i doprawiamy zupę solą i pieprzem.
- Blendujemy zupę. Jeśli jest za gęsta można dodać trochę bulionu.
Zupa świetnie smakuje z jakimś chrupkim elementem. Dlatego też proponuję jako dodatek podać grzanki z ciemnego pieczywa oraz posypać ją lekko podsamżonym selerem naciowym. A dla ozdoby i oczywiście smaku posypujemy ją natką pietruszki.
Polecam również inne wersje zupy z czerwonej soczewicy:
- ŁAGODNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
- PIKANTNA ZUPA KREM Z CZERWONEJ SOCZEWICY
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz