niedziela, 6 grudnia 2015

Ciasto pomarańczowe nasączane

Przeglądając książkę p. A. Maciąg i szukając pomysłu na proste ciasto natknęłam się na ten przepis. W początkowym opisie przeczytałam, że kiedy p. Agnieszka upiekła je po raz pierwszy, to zniknęło od razu, tak po prostu. U mnie zazwyczaj tak się nie dzieje, ale cóż jak usiedliśmy w dwójkę z mężem, to ledwo schowałam kawałeczek, aby poczęstować rodziców:)
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (keksówka 25cm x 12cm):
CIASTO
- 100g mąki pszennej
- 80g kaszy mannej
- 70g cukru pudru
- 4 jajka
- 1 pomarańcza
- sok wyciśnięty z 3 pomarańczy

SYROP DO NASĄCZENIA CIASTA
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 70g cukru

  • Pomarańczę myjemy, parzymy wrzątkiem i ścieramy skórkę bez gorzkiej, białej warstwy (drobne oczka tarki).
  • Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy kaszę mannę, skórkę otartą z pomarańczy oraz wyciśnięty sok. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
  • Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
  • Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie przekładamy do masy żółtkowej. Posypujemy z wierzchu mąką i całość delikatnie mieszamy. Ciasto powinno być dosyć luźne, lekko płynne.
  • Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Pieczemy ok 40 minut.
  • W czasie pieczenia przygotowujemy syrop - łączymy oba rodzaje soku, zagotowujemy, dodajemy cukier i gotujemy ok 10-15 minut, aż całość zgęstnieje i powstanie syrop. Nie powinien on być zbyt gęsty, ponieważ później trudno będzie wnikał w ciasto.
  • Upieczone ciasto odkładamy do wystygnięcia na 10 minut. Następnie polewamy je ciepłym syropem. Ciasto warto nakłuć widelcem, aby sok lepiej wniknął.
 UWAGA: 
Ciasto można upiec również w tortownicy. Wówczas będzie niższe i należy skrócić czas pieczenie do ok 30minut.

Źródło:
A. Maciąg - "Smak miłości"

Smacznego
Iwona Jesienne słodkości!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...