sobota, 12 grudnia 2015

Kulki daktylowo-orzechowe

Przepis ten znalazłam niedawno u Magdaleny z foodmanii (przepis oryginalny TUTAJ). Od razu przypadł mi do gustu z uwagi na jego prostotę - zarówno ze względu na ilość składników jak i czas wykonania. Przekąska Magdaleny miała formę batonów i składała się jedynie z daktyli i nerkowców. Ja preferuję mniejsze formy, dlatego też niewielkie kuleczki. I dodałam jeszcze jeden składnik podstawowy - kaszę jaglaną. Natomiast dla bardziej lepiącej formy jeszcze sok z brzozy:)
czas przygotowania - 15 minut + schłodzenie
SKŁADNIKI :
- 100g nerkowców
- 50g daktyli
- 2 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1-2 łyżek soku z brzozy (opcjonalnie) - chodzi tylko o płyn dla rozrzedzenia, więc może być nawet woda mineralna

  • Daktyle namaczamy, a następnie blendujemy wraz z kaszą jaglaną na gładką masę.
  • Nerkowce rozkruszamy. Można je posiekać lub lekko zblendować.
  • Masę daktylowo-jaglaną łączymy z nerkowcami. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy sok z brzozy lub inny płyn.
  • Formujemy kulki i odkładamy do lodówki w celu schłodzenia.

Smacznego
Iwona

4 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...