Od dosyć dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta. I muszę przyznać, że szkoda że tak długo zwlekałam. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Do tego proste w przygotowaniu. Wobec tego zapraszam:)
czas przygotowania - 1hSKŁADNIKI (keksówka 25cm x 11cm):
- 150g mielonego maku
- 2 łyżki kaszy mannej
- 300g jabłek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki (mogą być inne bakalie wg uznania)
POLEWA:
- 100g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
- 2 łyżki mleka
- Mak zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok 10 minut, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka).
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą piane. Można użyć miksera lub zrobić to na parze.
- Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki (mak, kasza manna, masło, proszek do pieczenia, jabłka i rodzynki) i delikatnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40-45minut.
- Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odkładamy do wystudzenia.
- Przygotowujemy polewę - czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą i płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Polewamy ciasto i odkładamy, aby polewa zastygła.
Źródło - M. Imielińska "Domowa cukierenka. 131 przepisów na wypieki i desery"
Smacznego
Iwona
Bardzo fajny, nigdy nie piekłam makowca z jabłkami.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Polecam to ciasto, zawsze smakuje!
UsuńPamiętam podobne z dzieciństwa. Było takie lekkie i wspaniale wilgotne :>
OdpowiedzUsuńWłaśnie tak jest:)
Usuń