sobota, 19 marca 2016

Makowiec z dodatkiem jabłek

Od dosyć dawna zabierałam się za przygotowanie tego ciasta. I muszę przyznać, że szkoda że tak długo zwlekałam. Ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne. Do tego proste w przygotowaniu. Wobec tego zapraszam:)
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (keksówka 25cm x 11cm):
- 150g mielonego maku
- 2 łyżki kaszy mannej
- 300g jabłek
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 100g masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- rodzynki (mogą być inne bakalie wg uznania)

POLEWA:
- 100g czekolady (pół na pół gorzka i mleczna)
- 2 łyżki mleka

  • Mak zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy ok 10 minut, aż woda wyparuje. Odstawiamy do wystudzenia.
  • Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostudzenia.
  • Jabłka obieramy i ścieramy na tarce (grube oczka).
  • Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą piane. Można użyć miksera lub zrobić to na parze. 
  • Do ubitych jajek dodajemy pozostałe składniki (mak, kasza manna, masło, proszek do pieczenia, jabłka i rodzynki) i delikatnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 40-45minut.
  • Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika odkładamy do wystudzenia.
  • Przygotowujemy polewę - czekoladę i mleko przekładamy do rondelka i podgrzewamy, aż uzyskamy jednolitą i płynną masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy jeszcze odrobinę mleka. Polewamy ciasto i odkładamy, aby polewa zastygła.

Źródło - M. Imielińska "Domowa cukierenka. 131 przepisów na wypieki i desery"

Smacznego
Iwona

4 komentarze:

  1. Bardzo fajny, nigdy nie piekłam makowca z jabłkami.
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamiętam podobne z dzieciństwa. Było takie lekkie i wspaniale wilgotne :>

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...