poniedziałek, 21 marca 2016

Żurek z grzybami przygotowany na domowym zakwasie

Kolejny przepis świąteczny, ale przecież nie tylko. Żurek może gościć na naszych stołach każdego dnia. Ja osobiście lubię żurek, ale jest on dosyć ciężką, czytaj  kaloryczną zupą, więc sięgam po niego rzadziej. Ale w czasie świąt chętnie skuszę się na porcję. Szczególnie, że wiem wszystko o jego składzie:)
Pamiętajcie, że przygotowanie zakwasu zajmuje 3 dni. A ugotowany na nim żurek najlepszy jest na drugi dzień. Czyli potrzebujemy minimum 4 dni na przygotowanie tej świątecznej zupy:)
czas przygotowania - 1,5h + przygotowanie zakwasu 3 dni
SKŁADNIKI (4 porcje):

ZAKWAS:
- kromka czerstwego chleba żytniego na zakwasie
- 400ml letniej wody
- 100g mąki żytniej razowej
- 2 ząbki czosnku
- 4 angielskie ziela
- 3 listki laurowe
- 8 ziarenek czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- 1/4 łyżeczki czarnuszki (opcjonalnie)

ŻUREK:
- 1,5l wody
- 50g suszonych podgrzybków
- włoszczyzna (2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera)
- 2 liście laurowe
- 4 angielskie ziela
- 150g wędzonego boczku
- 1 cebula
- 250ml zakwasu na żurek
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, suszony majeranek


  • ZAKWAS
  1. Przygotowujemy słoik. Umieszczamy w nim pokruszoną na kawałki kromkę chleba, zalewamy wodą i mieszamy.
  2. Czosnek w łupinie rozgniatamy i dodajemy do słoika.
  3.  Pozostałe składniki przekładamy do słoika i mieszamy.
  4.  Słoik przykrywamy bawełnianą ściereczką i odkładamy w cieple miejsce na 3 dni.
  • ŻUREK
  1.  W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy grzyby, włoszczyznę pokrojoną na większe kawałki, liście laurowe i angielskie ziele. Gotujemy przez około 40 minut. Usuwamy włoszczyznę.
  2.  Boczek i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, po czym przekładamy do zupy (bez wytopionego tłuszczu). Gotujemy całość przez 10 minut.
  3.  Dodajemy zakwas i czosnek oraz przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem.

Jak pisałam wcześniej żurek jest najlepszy na drugi dzień, kiedy wszystkie smaki przegryzą się.
Podajemy go z jajkiem ugotowanym na twardo oraz gotowanymi ziemniakami lub ciemnym chlebem oczywiście na zakwasie:)

Zaczynamy od zakwasu, który po 3 dniach wygląda tak:)
A kończymy na pysznym żurku, który podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. Życzę smacznego:)
A tak wygląda porównanie z oryginalnym przepisem. Myślę, że żurek wyszedł całkiem nieźle:)
Źródło - żurek na wywarze grzybowym  P. Kucharski "Chleb domowa piekarnia"

Smacznego
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...