Bardzo lubiane w moim domu muffiny z coca colą postanowiłam trochę urozmaicić. Szukając smaków, które będą odpowiadać moim domownikom pomyślałam o orzechach i rodzynkach. I tak po małej modyfikacji powstała nowa wersja muffinek z coca colą, tym razem z dodatkiem orzechów i rodzynek.
Przepis na ok 18szt
SKŁADNIKI SUCHE :
1 szklanka mąki
4 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru (najlepiej użyć cukier puder)
1 cukier waniliowy (16g)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
SKŁADNIKI MOKRE :
2 jajka
1 szklanka coca coli
150g rozpuszczonego masła (wystudzone)
BAKALIE:
100g orzechów włskich
100g rodzynek 1/3 szklanki coca coli
Rozpoczynamy od przygotowania bakalii. Rodzynki zalewamy coca colą (1/3 szklanki) i odstawiamy. Natomiast orzechy siekamy i również odkładamy, ponieważ bakalie będziemy dodawać na samym końcu.
Przygotowujemy składniki suche. Mąkę przesiewamy do miski (przez drobne sitko). Następnie dodajemy kolejno pozostałe składniki suche (mąka, kakao, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia) i wszystko
razem mieszamy.
W drugiej misce przygotowujemy składniki mokre. Na początku oddzielamy żółtka od
białek (posłużą do ubicia piany) . Składniki mokre (masło, coca cola,
żółtka) łączymy w misce i delikatnie mieszamy. Składniki mokre wlewamy
do suchych i mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę (z dodatkiem
odrobiny soli) i dodajemy ją do reszty składników, po czym delikatnie
mieszamy.
Bakalie dodajemy do przygotowanej masy (powstałej z połączenia składników suchych i mokrych) i delikatnie mieszamy.
Ciasto nakładamy do foremek do ok
3/4 wysokości. Możemy je piec zarówno w foremkach do mini muffinek jak i
w standardowych foremkach do muffinek (silikonowych lub papierowych
papilotkach).
Pieczemy w temperaturze 170-180C ok 20minut (mini muffiny) lub 25 minut (muffiny).
Po wyjęciu z piekarnika i wystudzeniu dekorujemy cukrem pudrem. I gotowe - można podawać lub zabrać ze sobą na miły wieczór do znajomych.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz