Ta propozycja jest dla osób planujących wcześniej zakupy oraz posiłki. Chociaż sama w sobie jest dosyć prosta i szybka w wykonaniu, to jednak szparagi i truskawki chyba rzadko bywają wspólnie w naszych kuchennych zapasach. Przynajmniej tak jest u mnie. Sałatka ta należała do tak zwanych zaplanowanych i plany te super się sprawdziły. Świetne połączenie smakowe. I chociaż sałatki powstają pod wpływem chwili i wobec tego są niepowtarzalne, to ta zasługuje na powtórkę i stałe miejsce w domowym menu.
czas przygotowania - 20 minutSKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 garście sałaty
- 1 pierś z kurczaka
- 6 truskawek
- 8 zielonych szparagów
- 1 łyżka oleju
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
1. Szparagi płuczemy, osuszamy i odcinamy twardą część (ok 1/4 długości). Gotujemy na parze ok 12-15 minut lub w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny cukru ok 10 minut.
2. Mięso płuczemy, przekrawamy wzdłuż na połowę (tak aby uzyskać cieńsze kawałki), przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy na oleju ok 3 minuty z każdej strony. Po usmażeniu odkładamy na chwilę na bok.
3. Sałatę płuczemy, odsączamy/odwirowujemy, rwiemy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu.
4. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy w zależności od wielkości na 4-6 kawałków. Rozkładamy na sałacie.
5. Przygotowujemy sos. Ocet balsamiczny łączymy z miodem i sokiem z cytryny, mieszamy aż do połączenia składników. Uzyskanym dressingiem polewamy sałatę z truskawkami.
6. Mięso kroimy w paski i układamy na sałacie.
7. Po ugotowaniu szparagów kroimy je na ok 4 cm kawałki i układamy na wierzchu sałaty.
Sałatka smakuje wyśmienicie na ciepło (szparagi i mięso), ale można również wypróbować podanie na zimno:)
UWAGA:
Inna wersja sosu to pikantny dressing z chilli (przepis TUTAJ). To coś dla smakoszy o ostrzejszych wymaganiach:) Polecam!!!
Smacznego...Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz