Wracając do zapowiedzi z postu pałki kurczaka z chilli i cebulą pieczone w folii (przepis TUTAJ) proponuję potraktować tak przyrządzone mięso z sezonową tartą ze szparagami. Całość tworzy kompletne i smaczne danie obiadowe.
czas przygotowania - 40 minut
SKŁADNIKI (mała tarta o średnicy 20cm, 2 porcje):
- 8 szparagów
- 20g sera gorgonzola
- ciasto francuskie
- 2 jajka
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżka kiełków (np rzodkiewki lub brokuła)
- 1/2 papryczki chilli
- przyprawy - sól, pieprz
1. Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki (ok 1/3 długości) i gotujemy na parze ok 15-17 minut.
2. Przygotowujemy masę jajeczną. W miseczce łączymy jajka, śmietanę, kiełki oraz drobno pokrojoną papryczkę chilli. Przyprawiamy sola i pieprzem.
3. Formę do tarty smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką, a następnie wykładamy ciastem francuskim.
4. Na ciasto w pierwszej kolejności wykładamy szparagi. Następnie wlewamy masę jajeczną. A na końcu rozkładamy ser gorgonzola pokruszony lub pokrojony na nieduże kawałki.
5. Tartę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 15 minut.
Gotowe ciasto francuskie powinno nabrać złocistego koloru, natomiast farsz powinien mieć stałą konsystencję. Musimy uważać, aby zbytnio nie zbrązowiał, tylko się zarumienił.
Podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Tarta może stanowić samodzielne danie, lub też w mniejszych ilościach stanowić dodatek do mięsa. Polecam oczywiście aromatyczne i lekkie pałki kurczaka z chilli i cebulą pieczone w folii.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz