czwartek, 15 maja 2014

Pałki z kurczaka z chilli i cebulą pieczone w folii

Pomimo, iż moje szparagowe szaleństwo jest w pełni, to dzisiaj zrobię wyjątek i zaproponuję coś innego. Mój mąż jak widzi szparagi na kuchennym blacie to już się śmieje i komentuje - szparagi na drugie śniadanie, obiad i kolację. Jest to jednak komentarz raczej wesoły niż narzekający. Dlatego też staram się zachować zdrowy rozsądek i przeplatać dania szparagowe innymi, dbając o swoich domowników i oczywiście wszystkich czytelników Strefy Ulubionej. I dzisiaj będzie po prostu mięso!
Właśnie przeglądnęłam zakładkę MIĘSO i stwierdzam,  że dania tam zamieszczone są mixem dań tradycyjnych (potrawka z kurczaka, gulasz z serduszek drobiowych, golonka w piwie) oraz propozycji trochę lżejszych tzw zdrowszych (pasztet mięsno-warzywny, pulpety drobiowo-szpinakowe, schab w papierze do pieczenia, lekka pierś z indyka czy też dania wg Kudłatych Kucharzy na diecie). Czyli jest dokładnie jak w mojej kuchni dania się przeplatają - dzieci jedzą dosyć tradycyjnie, a ja staram się wprowadzać do mojego oraz częściowo ich menu trochę zdrowsze podejście do jedzenia. Samo życie!!!
Dzisiejsza propozycja to poszukiwania lżejszej i zdrowszej wagi, czyli zamieniam klasyczne smażenie kurczaka na pieczenie w folii. Aby nie były zbyt jałowe trzeba je czymś pokręcić, dodać im smaku. I tak też zrobiłam - chilli, cebula i zioła zrobiły swoje:) Patent ten sam jak w przypadku lekkiej piersi z indyka (przepis TUTAJ). Dlaczego? Sprawa jest prosta był idealny!!!
czas przygotowania - 2h (15min przygotowanie + 30min marynowanie + 1 i 15min pieczenie)
SKŁADNIKI (2-3 porcji):

- 6-8 pałek
- 2 łyżki oliwy (może być aromatyzowana np bazyliowo-czosnkowa)
- 1/2 średniej cebuli
- 1/2 papryczki chilii
- 3 nieduże gałązki tymianku (może być również wersja suszona lub mrożona)
- przyprawy - sól, pieprz

Pałki płuczemy, osuszamy i oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu. Umieszczamy w misce i polewamy oliwą. Cebulę kroimy w plasterki, a chilli na drobne kawałki i wrzucamy do miski. Dodajemy tymianek, przyprawiamy solą i pieprzem (delikatnie z uwagi na chilli) i całość mieszamy. Przykrywamy folią i odkładamy do lodówki na 30 minut.
Po upływie czasu marynowania mięso wraz z całą marynatą przekładamy do rękawa do pieczenia, szczelnie zawijamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 1 i 15 minut.
Po zakończeniu pieczenia w kuchni roznosi się aromat przypraw i to jest miły dodatek dzisiejszego dania. A teraz już tylko część właściwa, czyli degustacja. Ja podaję mięso razem z przyprawami, ale spokojnie można je odłożyć na bok.
Mięso świetnie smakuje na ciepło oraz na zimno. Polecam podać je z dużą porcją sałaty (aby było zdrowo) lub ... Ale o tym jutro!!!
UWAGA:
- Jeśli wolicie bardziej pikantny smak możecie dodać więcej papryczki chilli oraz cebuli. Podane proporcje daję efekt wyczuwalnego smaku i aromatu tych warzyw, ale mięso nie jest pikantne.
- Zastosowane zioła mogą być dowolne. Ja zazwyczaj używam tymianku lub rozmarynu.
- Zioła najlepiej użyć świeże, ale mogą być również mrożone lub suszone.
- Jeśli stosujecie zwykłą oliwę, bez dodatków smakowych możecie dodać więcej ziół lub czosnek. Zastosowanie oliwy smakowej wg mnie bardzo wzbogaca to danie.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...