Dwa podstawowe składniki - makrela i biały ser. Tak zazwyczaj wyglądała moja pasta rybno-serowa. Nadal ją przygotowuję w tej wersji, ale tylko dla córki. Dla siebie postanowiłam wzbogacić ją o dodatek warzywny i tak sięgnęłam po czerwoną paprykę i świeżego ogórka. Udane połączenie zarówno smakowe jak i kolorystyczne. I przede wszystkim jedno z moich podstawowych założeń - więcej warzyw na co dzień - zostało wypełnione.
SKŁADNIKI (2 PORCJE):
- 1/2 wędzonej makreli
- 100g twarogu półtłustego (naturalny, bez żadnych dodatków)
- 2 łyżki naturalnego jogurtu
- 1/4 czerwonej papryki (50g)
- 1/4 ogórka (80g)
- przyprawy - sól, pieprz
WARTOŚĆ KALORYCZNA:
CAŁOŚĆ - OK 290KCAL
1 PORCJA - OK 145KCAL
1. Makrelę obieramy i usuwamy wszystkie ości. Trzeba być dokładnym, aby w paście nie pojawiły się kłujące niespodzianki. Ser, makrelę i jogurt przekładamy do miski i łączymy używając widelca (mieszamy i ugniatamy).
2. Paprykę kroimy w cienkie słupki, a następnie nieduże kawałeczki. Ogórka nie obieramy ze skórki, aby był lepszy efekt wizualny. Usuwamy miękki środek, który ma zbyt dużo wody w sobie. Podobnie jak w przypadku papryki kroimy w cienkie słupki i dalej na małe kawałeczki. Oba warzywa dodajemy do pasty i mieszamy.
3. Doprawiamy solą i pieprzem i weryfikujemy smak.
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz