Mix kasz, o którym pisałam ostatnio można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej po prostu podać go z mięsem. Ale można również zestawić go z warzywami, tworząc w tej sposób kompletne danie lub też zrobić w ten sposób przystawkę zmniejszając wielkość porcji. Jeśli chodzi o warzywa, to proponuję wykorzystać zielone. Efekt smakowy i wizualny będzie wyśmienity.
czas przygotowania - 20 minut + czas gotowania mixu kasz (ok 20 minut)SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 łyżek mixu ugotowanych kasz (średnia jęczmienna, pęczak i jaglana) - przepis na mix TUTAJ
- 1/2 zielonej papryki
- 2-3 łyżki zielonego groszku (mrożony)
- 4 garście szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżeczki sera gorgonzola
- przyprawy: sól, pieprz
- Mix kasz przygotowujemy wg przepisu z ostatniego postu (TUTAJ).
- Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu. W ten sposób zachowamy jego żywy kolor.
- Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju przez ok 3-4 minuty. Powinna pozostać lekko twarda.
- Mix kasz przekładamy na patelnię z papryką. Dodajemy groszek, mieszamy i całość podgrzewamy.
- Szpinak płuczemy, a następnie podsmażamy na małym ogniu ok 3-4 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie drobno siekamy. Do szpinaku dodajemy ser gorgonzola i mieszamy na jednolitą masę.
- Używając pierścienia do formowania potraw układamy poszczególne warstwy dania - najpierw część mixu kasz, następnie masa szpinakowo-serowa i na górę ponownie mix kasz.
- Jeśli pozostał nam groszek lub papryka dekorujemy nim wierzch dania.
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz