piątek, 12 czerwca 2015

Mix kasz - kaszotto ze szparagami i brokułami

Kontynuując temat kasz nadal proponuję, aby łączyć w jednym daniu kilka różnych kasz. Tym razem daniem opartym na tym założeniu jest kaszotto z dodatkiem warzyw. Wyszło pysznie kremowe i bardzo smaczne. Polecam:)
czas przygotowania - ok 45 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1/5 szklanki średniej kaszy jęczmiennej
- 1/5 szklanki kaszy pęczak
- 1/5 szklanki kaszy jaglanej
- parę listków ziół (szałwia, lubczyk, tymianek...)
- 1 por
- 1/4 brokuła
- ok  8 szparagów
- 0,7l bulionu
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki startego żółtego sera
- sól
- pieprz

PRZYGOTOWANIE MIXU KASZ (przepis bazowy TUTAJ):
Najważniejszą sprawą w tym przepisie jest, aby kasze pozostałe twardawe, trochę nie dogotowane, ponieważ będą jeszcze dochodziły na patelni podczas łączenia składników kaszotto. Dlatego też kasze gotujemy ok 5 minut krócej niż normalny czas gotowania.
Każdy rodzaj kaszy gotujemy w osobnym garnku w osolonej wodzie z dodatkiem ulubionych ziół. Czas gotowania jest zależy od rodzaju kaszy. Najlepiej sprawdzić zalecenia producenta i odjąć 5 minut. Podstawowy czas gotowania to ok 12-20 minut. Aby kasza była sypka stosujemy proporcje kaszy do wody ok 1:2 (jest to już ilość zmniejszona, dostosowana do skróconego czasu gotowania).
I jeszcze ważna sprawa - kaszę jaglaną przez gotowaniem koniecznie przepłukujemy zimną wodą (najlepiej kilka minut) oraz przelewamy wrzątkiem. Dzięki temu utraci ona goryczkę.
PRZYGOTOWANIE KASZOTTO
  • Przygotowujemy zielone warzywa - brokuły kroimy na nieduże różyczki i gotujemy ok 8 minut na parze lub w osolonej wodzie (powinny być al dente), szparagi płuczemy, odrywamy końcówki i gotujemy na parze ok 8 minut.
  • Pora kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju na patelni ok 2 minuty. Dodajemy 3 rodzaje kasz i podlewamy niedużą ilością bulionu. Cały czas mieszamy i czekamy, aż kasze wchłoną płyn. Wówczas dolewamy kolejną porcję bulionu. Po około 5-7 minutach dodajemy brokuły i pokrojone szparagi i mieszamy. 
  • Cały czas mieszamy kaszotto i niedużymi porcjami dolewamy bulion, do momentu kiedy kasza będzie gotowa (ok 5 minut).
  • Pod koniec gotowania dodajemy masło i starty żółty ser, mieszamy do momentu ich rozpuszczenia i całkowitego połączenia się z pozostałymi składnikami.
  • Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu. Kaszotto jest kremowe i delikatne. 

Smacznego...
Iwona
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...