niedziela, 10 stycznia 2016

Graham z żurawiną i otrębami

Pieczenie chleba wkraczało do mojej kuchni dosyć opornie. Pierwsze efekty były niezadowalające, później przerwa, następnie kolejne próby z lepszymi wynikami i znowu przerwa. A obecnie od kilku tygodni trwa super czas kiedy wszystko wychodzi i jak tylko kończę bochenek, to od razu przygotowuję kolejny. Nie jadam zbyt dużo chleba, głównie rano, ale bardzo zależy mi, aby był zdrowy i smaczny. I teraz tak jest:)
Bazując na poprzednim przepisie na GRAHAM Z SEZAMEM stworzyłam swoją kompozycję - słodkawą dzięki dodatkowi żurawiny. Po podobny chleb biegałam regularnie na Targi Regionalne, które odbywają się w Bielsku. Jednak za naprawdę niewielką porcję przyjemności (maleńka, podłużna foremka) musiałam płacić 7zł. 
I w końcu nadszedł czas, że mogę mieć taki chleb na co dzień:)

Przepis ten jest tak samo jak poprzednie bardzo prostu w wykonaniu - mieszanie, wyrastanie, zagniatanie ok 2 minut, wyrastanie i pieczenie. Nie wymaga nawet wyciągania robota. Potrzebna będzie tylko łyżka, nasze ręce i cierpliwość w czasie wyrastania:)
czas przygotowania - 15 minut + 75 minut pieczenie + 3h wyrastanie
SKŁADNIKI (1 keksówka ok 30cm x 13cm):
- 1,5 szklanki mąki krupczatki (lub innej pszennej)
- 1,5 szklanki mąki razowej typu graham
- 2 łyżki otrębów (opcjonalnie)
- 2 łyżki żurawiny
- 3/4  łyżki soli
- 1,5 szklanki ciepłej wody
- 30g świeżych drożdży
- odrobina mleka (po wlaniu do szklanki około 2cm jej wysokości)
- 3/4 łyżeczki cukru
  • Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i dodajemy 3/4 łyżeczki cukru, całość mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok 10 minut). Uwaga, bo dzieje się to szybko i intensywnie. Jeśli robimy to w szklance, to warto włożyć ją do miski, do będzie z niej wypływało.
  • Do miski przekładamy oba rodzaje mąki, otręby, sól, wodę i wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy łyżką. Powstałe ciasto chlebowe jest bardzo wilgotne i klejące. Pozostawiamy je w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie dodajemy do ciasta żurawinę i całość wyrabiamy około 2 minut. Ciasto nadal pozostaje wilgotne i klejące się do rąk. Przekładamy je do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek. Odstawiamy od ponownego wyrośnięcia na około 2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
  • Przed włożeniem chleba do piekarnik zwilżamy jego wierzch wodą (używamy pędzelka lub spryskiwacza).
  • Chleb pieczemy przez około 1h i 15 minut. Po tym czasie pozostawiamy go w wyłączonym piekarniku przez 5 minut, po czym wyciągamy i odkładamy do wystygnięcia.
 Smacznego
Iwona Niskokaloryczny styczeń 2016

2 komentarze:

  1. Kolejny wspaniały przepis na domowy chlebek! Wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aktualnie na okrągło robię graham z sezamem lub właśnie żurawiną:)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...