niedziela, 7 lutego 2016

Krucha szarlotka z niespodzianką:)

Nie wiem czy u Was również bywają takie akcje, ale w szkole mojej córki co jakiś czas rozdawane są duże ilości jabłek. I wówczas jest słodki czas pieczenia szarlotki:) Dzisiejsza zawiera niespodziankę w postaci dodatku czekolady i soku z mandarynek. Mam nadzieję, że Wam zasmakuje.
Tym razem ciasto przygotowywałam poprzez zagniatanie, a nie jak poprzednio używając miksera. Przypominam poprzednie przepisy na szarlotkę, a metodę przygotowania kruchego ciasta pozostawiam do wyboru, obie działają:
- SZARLOTKA
- SZARLOTKA Z MUSEM JABŁKOWYM
czas przygotowania - 1/2h przygotowanie + 1h mrożenie + 1h pieczenie
SKŁADNIKI (forma 24cm x 28cm):
- 40dag mąki (20dag pszennej + 20dag pełnoziarnistej lub też 40dag pszennej)
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 30dag masła (chłodne, prosto z lodówki)
- 4 żółtka
- 10-12 jabłek
- 1 łyżka masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki  kardamonu
- 4 łyżeczki brązowego cukru
- sok z 3 mandarynek
- 1/2 czekolady (u mnie dwukolorowa - mleczna i biała)
  • Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy cukier puder i mieszamy. Dodajemy żółtka oraz  masło pokrojone na drobne kawałki. Całość szybko zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Robimy to sprawnie i szybko, ponieważ kruche ciasto nie lubi ciepła. Z ciasta formujemy dwie kulki - dużą (2/3) oraz małą (1/3). Kule przekładamy do schłodzenia - dużą do lodówki, a małą do zamrażarki.
  • Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie plastry. Przekładamy na patelnie z rozgrzanym masłem.i podsmażamy, mieszając. Dodajemy cukier, cynamon i kardamon oraz sok z mandarynek. Dusimy całość ok 10 minut (do wyparowania płynu), cały czas mieszamy.
  • Wyciągamy schłodzone ciasto - duża kulka. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy kawałek ciasta, lekko wałkujemy i wykładamy nim dno formy. Następnie kolejne kawałki, aż do całkowitego wypełnienia formy. Ciasto wykładamy zarówno na dno foremki jak i na boki na wysokość ok 3cm. 
  • Czekoladę ścieramy na tarce (grube oczka) lub drobno siekamy. Przekładamy ją na ciasto.
  • Na czekoladę przekładamy jabłka. Rozkładamy je równomiernie.
  • Wyciągamy z zamrażalnika małą kulkę ciasta i ścieramy na tarce (grube oczka) bezpośrednio na jabłka. 
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C (z termoobiegiem) około 50-60 minut.
Podsmażone jabłka




Na wyłożone ciasto ścieramy czekoladę.



Następnie wykładamy jabłka.



I na górę ścieramy resztę kruchego ciasta.



A po wyciągnięciu z piekarnika pozostaje degustacja:)
Szarlotka wyśmienita jest na ciepło. A ciepła szarlotka + zimne lody to połączenie idealne. Polecam!
Smacznego

Iwona


4 komentarze:

  1. Już kilka miesięcy nie jadłam szarlotki :) Muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie też była dłuższa przerwa, więc bardzo smakowała:)

      Usuń
  2. wygląda obłędnie! :) Chętnie bym taką zjadła.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...