sobota, 14 września 2013

Po prostu szarlotka na sobotnie popołudnie

Na sobotnie popołudnie proponuję szarlotkę - szybką i prostą w wykonaniu. Świetna zarówno na ciepło (mój typ) jak i po wystudzeniu, na drugi dzień. Niestety tego kosztowania w drugim dniu było niewiele, większość ciasta po prostu zniknęła w pierwszym. Dodatkowym atutem podczas przygotowań jest cudowny zapach duszonych jabłek z dodatkiem cynamonu. Dla mnie urzekający.

czas przygotowania  1/2h przygotowanie + 1h mrożenie ciasta 
czas pieczenia  45-60 minut
  SKŁADNIKI:
- 30dag mąki (20dag pszennej + 10dag pełnoziarnistej)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 25dag masła
- 3 żółtka
- 1 opakowanie cukru wanliowego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1,5kg jabłek

1. Oba rodzaje mąki przesiewamy do wysokiej miski. Dodajemy masło pocięte na małe kawałki i miksujemy oba składniki. Pracujemy na wolnych obrotach (kruche ciasto nie lubi ciepła). Pomimo, iż używamy wysokiej miski warto dodatkowo przykryć ją ściereczką, ponieważ mąka rozpryskuje się.
2. Dodajemy żółtka i cukier i ponownie chwilę miksujemy.

 3,  Ciasto szybko zagniatamy i dzielimy na dwie kulki w proporcji 1/3 i 2/3.
4, Większy kawałek wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażarki. Potrzebujemy, aby mniejsza porcja mocno się zmroziła, ponieważ będziemy ją trzeć na tarce (kruszonka).
5. W międzyczasie przygotowujemy jabłka. Myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy na kawałki. 
6. Większą część ścieramy na tarce (grube oczka) i dusimy na patelni na maśle. Dodajemy cynamon oraz brązowy cukier. Ważne, aby powstały mus nie były zbyt wodnisty. Znaczną część wody musimy odparować.
7. Pozostałą część jabłek kroimy w plasterki.
8. Kiedy większa porcja ciasto jest schłodzona wykładamy go do tortownicy lub innej formy (wyłożona papierem do pieczenia). 
9, Następnie układamy jabłka w trzech warstwach - plastry, duszony mus oraz ponownie plastry.
 10, Mniejszą porcję ciasta ścieramy na tarce (grube oczka)  i wykładamy na wierzch ciasta.

11. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180C. Czas pieczenia 45-60 minut w zależności od wilgotności jabłek. W moim wypadku po 45 minutach ciasto było bardzo wilgotne i dopiero po 60 minutach osiągnęło właściwy stopień wypieczenia. Góra ciasta była również ładnie zrumieniona.



Ciasto świetnie smakuje w formie ciepłej jak i wystudzone. W obu wersjach jest wyśmienite.

Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...