sobota, 8 czerwca 2013

Ciepłe kanapki z oscypkiem i szynką dojrzewającą

Przed momentem był czas na sobotnie, późne drugie śniadanie. Brak pomysłu i szperanie po lodówce. Wzrok padł na oscypka i olśnienie - mamy jeszcze parę plasterków szynki dojrzewającej i oczywiście ciemny chleb na zakwasie. 15 minut i pyszne, ciepłe śniadanie było gotowe.



SKŁADNIKI NA 4 KROMKI (w sam raz dla 2 osób):
- 4 kromki ciemnego chleba na zakwasie
- 1 łyżka oleju ryżowego (używam go często do smażenia, bo jest neutralny dla smaku)
- 4 plasterki szynki dojrzewającej
- 1 oscypek (większy)
- parę listków bazylii do dekoracji


1. Oscypka kroję na grubsze plastry i na moment odkładam.
2. Rozgrzewam patelnię z oliwą i rozpoczynam podpiekanie kromek chleba.Najpierw porcja dla jednej osoby, więc kładę 2 kromki.
3. Na drugiej patelni podpiekam oscypka (bez tłuszczu).


4. Teraz czas na dodanie szynki na patelnię z pieczywem. Opiekam ją z dwóch stron i nakładam na pieczywo.


 5. Przypieczonego oscypka przekładam na kromki z szynką i przybieramy listkami bazylii.



Jedna porcja gotowa, więc można w ten sam szybki sposób przygotować kolejną.
Dzisiejsze kanapki szybko zniknęły, nawet nie bardzo zdążyłam przełożyć je na talerzyki. Śniadanie było nad ciepłą patelnią. Pycha.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...