Zasmakowałam w cieście francuskim i teraz szukam różnych jego wersji. Dzisiaj z bakłażanem i mozzarellą. Połączenie dosyć neutralne w smaku, dlatego też warto go z czymś zestawić, na przykład z mięsem. U mnie ta wersja ciasta francuskiego wystąpiła jako danie obiadowe. Przygotowałam je zamiast ziemniaków i podałam z gotowanymi pulpecikami mięsnymi. Było naprawę smakowicie.
SKŁADNIKI (ok 20szt)
- opakowanie ciasta francuskiego (solone)
- 1/2 mozzarelli
- 5 plastrów bakłażana
- 1 jajko
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju do smażenia
- przyprawy - sól i pieprz
1. Włączamy piekarnik na 170C.
2. Ciasto francuskie kroimy na kawałki (ok. 4cm x 5cm) i nakłuwamy je widelcem.
3. Plastry bakłażana delikatnie obsmażamy na maśle lub oleju (po 2 minuty na każdej stronie). Przyprawiamy solą i pieprzem. Następnie każdy plaster kroimy na 4 ćwiartki.
4. Mozzarellę kroimy na kawałki zbliżone wielkością do ćwiartek bakłażana.
5. Nakładamy bakłażana i mozzarellę po jednym kawałku na przygotowane kawałki ciasta francuskiego.
6. Ciasto smarujemy jajkiem i układamy na blaszce.
7. Pieczemy przez ok. 15 minut (do momentu zrumienienia).
8. Podajemy od razu po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego...
Iwona
mmmm :) bakłażan w cieście francuskim? wygląda pięknie, bede musiala kiedys wyprobować :)
OdpowiedzUsuń