wtorek, 12 listopada 2013

Zupa jarzynowa

Zapewne tyle jest wersji zupy jarzynowej ile jest osób, które ją gotują. A nawet więcej, ponieważ można ją gotować codziennie w innej wersji. Tak jest również w moim przypadku. Dlatego też ta zupa jarzynowa jest efektem chwili. Pomysł na jej skład pojawia się wcześniej (jakiś przewodni składnik) lub powstaje na bieżąco, po zaglądnięciu do lodówki czy spiżarni.

czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 1/3 średniego kalafiora
- 2 marchewki
- połowa z ćwiartki białej kapusty
- mała puszka czerwonej fasoli
- 5 gałązek koperku
- 8 łyżek ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1l bulionu mięsnego lub warzywnego
- przyprawy - sól, pieprz, słodka papryka w proszku

1. Przygotowujemy warzywa - kalafiora dzielimy na średniej wielkości różyczki, marchewkę kroimy w kostkę, kapustę szatkujemy, fasolkę odsączamy z zalewy, koperek drobno kroimy.
Przygotowanie warzyw na samym początku pozwoli nam zaplanować ich czas gotowania, tak aby nie dopuścić go ich rozgotowania. Zdecydowanie smaczniejsze są lekko twarde.

2. Zagotowujemy bulion i wrzucamy do niego marchewkę i kapustę. Gotujemy 10 minut.
3. Dodajemy kalafior i koperek i gotujemy kolejne 10 minut. Dodajemy wodę (około 1/2l).
4. Przyprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Ilość przypraw zależy od tego czy użyty bulion był mocno czy też tylko lekko przyprawiony.
5. Sprawdzamy stopień ugotowania warzyw i jeśli są one dla nas odpowiednie (nie powinny być za miękkie) dodajemy jeszcze fasolkę i to możemy podawać.
6. Nakładamy po dwie łyżki kaszy i nalewamy zupę.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...