niedziela, 10 listopada 2013

Łosoś z porami

Kolejny przepis na łososia, tym razem z odrobiną masła oraz z dodatkiem koperku, pory i cytryny. Trochę inna forma pieczenia niż poprzednio (łosoś pieczony w piekarniku) i zmienione dodatki. Myślę, że wybrane dodatki świetnie skomponowały się z łososiem. Całość zdała również test rodzinny - łosoś smakował wszystkim.

czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (4porcje):
- łosoś ok 600g
- 2 gałązki koperku
- 1-2 pory
- 1 cytryna
- 1,5 łyżki masła
- przyprawy - sól. pieprz







  
1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
2. Na dno naczynia wykładamy połowę masła, koperek oraz połowę pora pokrojonego cieniutkie plastry lub połówki plastrów.



3. Następnie układamy oczyszczone i przyprawione solą i pieprzem kawałki łososia (bez skóry).
4. Łososia posypujemy drugą częścią pora oraz resztą masła.
5. Na wierzch wykładamy plasterki cytryny.
6. Pieczemy w piekarniku przez około 10-15 minut.






Moje dzisiejsze dodatki do łososia to kasza oraz szybka sałatka z roszponki, pomidorków koktajlowych, sera pleśniowego, pędów bambusa posypana owocami goji oraz jasnym sezamem. A sos to mieszanka po 1 łyżeczce octu balsamicznego, oliwy z oliwek, soku z cytryny oraz miodu.





Smacznego ...
Iwona










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...