piątek, 7 marca 2014

Łosoś pieczony w cieście francuskim

Łosoś jak i inne ryby są częstymi gośćmi w moim jadłospisie. Ta wersja może byś świetną propozycją na odświętny obiad czy też można przygotować go kiedy spodziewamy się gości.

Inne wersje podania łososia zaproponowane przeze mnie wcześniej to:
- łosoś pieczony w piekarniku (przepis TUTAJ)
- łosoś z porami (przepis TUTAJ).





czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (2-3 porcji):
- 300g fileta z łososia
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- przyprawy - sól, pieprz
- 1 jajko

1. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
2. Oczyszczamy łososia - usuwamy skórę, płuczemy i osuszamy, usuwamy ości. Kroimy na nieduże kawałki podobnej wielkości. Przyprawiamy z obu stron solą i pieprzem.



2. Obsmażamy łososia na oleju po ok 30 sekund z każdej strony. Chodzi jedynie o to, aby zewnętrzna warstwa zmieniła kolor, a wnętrze pozostało bez zmian.
3. Białą część pora kroimy na cienkie plasterki i przekrawamy na połówki. Dusimy do miękkości na tłuszczu pozostałym po smażeniu łososia.
4. Z ciasta francuskiego wykrawamy prostokąty większe od kawałków łososia.
5. Pory dzielimy na tyle porcji ile mamy kawałków łososia.
6. Na każdy kawałek ciasta francuskiego wykładamy porcję porów i na nim układamy łososia.



7. Zawijamy ciasto wokół ryby, tak aby jego połączenie było na dole. Pamiętajmy, że ciasto poddaje się i możemy go formować czy też lekko naciągać. Wszystko zależy od tego czy chcemy mieć grubszą ilość ciasta czy też wolimy cieńszą (przygotowujemy większy lub mniejszy kawałek ciasta).
8. Przekładamy łososia w cieście na blachę do pieczenia i smarujemy wierzch naszych paczuszek roztrzepanym jajkiem.



9. Pieczemy w piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 180C. Wierzch ciasta powinien być ładnie zarumieniony.



Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Najlepiej smakuje na ciepło.
Do tak przygotowanego łososia wystarczy podać jakąś sałatkę lub surówkę i mamy gotowy pyszny posiłek.



UWAGI:
- Nie przedłużamy czasu pieczenia, ponieważ ryba stanie się zbyt sucha i wówczas nie będzie taka smaczna.
- Czas pieczenia dostosowujemy do wielkości kawałków ryby. Im mniejsze tym czas pieczenia powinien być krótszy. Wówczas najlepiej owinąć łososia jak najmniejsza ilością ciasta.

Inspiracja - Anna Starmach "Pyszne 25"

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...