wtorek, 11 marca 2014

Pulpety drobiowo-szpinakowe

Dla dzieci zazwyczaj przygotowuję klasyczne pulpety. Klasyczne, to znaczy bez żadnych dodatków warzywnych. Natomiast dla siebie staram się trochę je odchudzić, dlatego pojawia się dodatek warzywny. W ten prosty sposób również zmieniam ich smak, to znaczy ulepszam :)
Jednak o smakach, podobnie jak i o gustach nie dyskutuje się, dlatego też polecam aby wypróbować taką wersję pulpetów i samemu ocenić ich smak. Ja osobiście bardzo je lubię. Podając je do drugiego dania najczęściej komponuję je z jakąś surówką. Można również dodać je do sałatki, która będzie stanowiła kompletny posiłek. A ostatnio małe pulpeciki dokładam również do zup. Ale o tym następnym razem :)




czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (ok 50szt małych pulpetów):
- 1/2 kg mielonego mięsa drobiowego
- 4 garście świeżego szpinaku lub 150g mrożonego
- 1 łyżeczka oleju smakowego (np czosnkowo-bazyliowy)
- 1 średnia marchewka
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- 50ml wody gazowanej
- przyprawy - sól, pieprz
- ok 4 łyżek mąki pszennej (do obtoczenia pulpetów)

1. Mięso wrzucamy do miski i rozdrabniamy widelcem.
2. Szpinak dusimy na oleju ok 2 minut. Studzimy i kroimy na mniejsze kawałki.
3. Cebulę kroimy w drobną kostkę i dusimy na patelni po szpinaku. Można dodać trochę wody, aby się nie przypalała.
4. Marchewkę ścieramy na tarce (drobne oczka).
5.  Do miski z mięsem dodajemy podduszony szpinak i cebulę oraz startą marchewkę. Mieszamy.
6. Dodajemy czosnek (pokrojony lub wyciśnięty przez praskę) oraz pozostałe składniki (jajko, bułkę tartą, wodę gazowaną). Na koniec przyprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i wyrabiamy ręcznie.



UWAGA:
Przygotowana według tych proporcji masa mięsno-szpinakowa może być trochę sypka. Nie przeszkadza to jednak w formowaniu pulpetów. Nie ma również żadnych problemów przy gotowaniu.

7. Z przygotowanej may formujemy kulki i obtaczamy je w mące. 
Ja przygotowałam  pulpety w dwóch rozmiarach - mniejsze o średnicy ok 3cm do zupy oraz większe o średnicy ok 5cm do drugiego dania (łącznie ok 50szt).
8. Pulpety gotujemy w osolonej wodzie - mniejsze ok 8 minut, z większe ok 10 minut.




A na koniec pytanie ?
Czy małe podkręcenie zdjęć jest dopuszczalne ?
Ja jestem raczej za naturalnymi zdjęcia, ale czasami taki mały chochlik również może być :)

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...