wtorek, 22 lipca 2014

Zapiekane papryki z kurkami i ryżem

Niedawno pisałam o kurkach, o tym jak cudowny może być farsz kurkowy do nadziewania warzyw. Wówczas pojawił się przepis na: ZAPIEKANE CUKINIE Z KURKAMI I KASZĄ JAGLANĄ (przepis TUTAJ). Był on wyrazisty i pikantny. A dzisiaj propozycja zdecydowanie bardziej delikatna w smaku. Inne również jest warzywo, które będę nadziewać. Jednak kwestia warzywa jest tutaj nieistotna - można sięgnąć po każde ulubione warzywo - cukinia, papryka, bakłażan czy też pomidory. Najważniejszy jest farsz, bo on jest tutaj podstawą.
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (1 porcja - 1 papryka):
- 1 papryka
- 10dag świeżych kurek
- 1/4 średniej cebuli
- 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
- 1 łyżka śmietany 18%
- 1 łyżka klarowanego masła (1/2 do kurek i 1/2 do cukinii)
- 1 liść lubczyku (zamiast przyprawy typu vegeta)
- przyprawy - sól, pieprz
- 1/4 szklanki ryżu (przed ugotowaniem)
- 3dag parmezanu

1. Nagrzewamy piekarnik do 180C.
2. Paprykę myjemy, przekrawamy na 2 części i usuwamy pestki. Jeszcze bez nadzienia podpiekamy ją wstępnie w piekarniku. Przykrywamy ją folią aluminiową. Czas pieczenia  - ok 15 minut. Można tą czynność pominąć i wydłużyć czas pieczenia z farszem. Proponuje jednak wykorzystać czas przygotowania farszu na wstępne podpieczenie papryki.
3. Ryż płuczemy, a następnie gotujemy w osolonej wodzie ok 12-14 minut. Nie powinien on być zbyt miękki.
4. Przygotujemy sos kurkowy. Zaczynamy od pokrojenia cebuli w drobną kostkę i zrumienienia jej na maśle.
5. Kurki bardzo dokładnie płuczemy, oczyszczamy i osuszamy, a następnie kroimy (tylko większe, małe pozostają w całości). Wrzucamy na patelnię i chwilę podsmażamy.
6. Dodajemy wino i chwilę czekamy aż odparuje alkohol. 
7. Wrzucamy lubczyk oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy ok 7 minut. Ważne jest, aby kurki pozostały jędrne.
8. Dodajemy śmietanę, mieszamy i chwilę dusimy, tak aby sos lekko zgęstniał.
9. Wyciągamy lubczyk i ostatecznie sprawdzamy smak. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
10. Parmezan ścieramy na tarce (drobne oczka).
11. Przygotowujemy farsz - łączymy ryż z sosem kurkowym oraz parmezanem (2/3 do farszu i 1/3 do posypania papryki z wierzchu). Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Proponuję, aby farsz nie był pikantny, tylko pozostał delikatny w smaku.
12. Połówki papryki napełniamy farszem i posypujemy pozostałą 1/3 parmezanu. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez około 20-25 minut. Przez pierwsze 15 minut paprykę przykrywamy folią aluminiową, aby danie zbytnio się nie spiekło od góry, na ostatnie minuty pozostawiamy odkryte.
 
Podajemy bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. 
Warto przygotować większą ilość sosu kurkowego i polać nim danie lub podać go obok. Ja wybrałam drugą wersję:)
I jeszcze dla przypomnienia zdjęcie obu zapiekanych warzyw z nadzieniem kurkowym.
Smacznego...
Iwona

 

3 komentarze:

  1. Świetny pomysł,już robiłam kiedyś takie podobne danie
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://gotujzkarolka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...