czwartek, 14 sierpnia 2014

Koktajl fit - kiwi, seler naciowy, sok pomarańczowy, kefir

Koktajle zagościły na stałe w moim menu. Może nie pojawiają się codziennie, ale staram się sięgać po nie 2-3 razy w tygodniu. Chciałabym aby zwiększyć ich częstotliwości w moim jadłospisie, ale trochę za duży tych zmian i czasami nie nadążam. Ale pomału, wszystkie dobre nawyki przyjmuję na plus i nie umartwiam się jak coś się nie udaje.
A wszytko dzięki Małgosi i jej koktajlom fit (przepisy TUTAJ), które są dla mnie inspiracją. Niektóre przyjmuję w całości, a inne zmieniam na potrzeby danego dnia.

Dlaczego oprócz walorów smakowych wybrałam dzisiejsze składniki? Oto kilka powodów:
- Kiwi to prawdziwa bomba witaminowa - mnóstwo witaminy C (jeden duży owoc pokrywa dzienne zapotrzebowanie dla dorosłego człowieka na tą witaminę), potas oraz błonnik (2,1g błonnika na 100g).
- Seler naciowy - warzywo niskokaloryczne (7kcal w 100g łodygi), źródło błonnika, witaminy C (dwukrotnie wyższa zawartość niż w cytrusach, witamin z grup B i E oraz zawiera sporo minerałów.

Koktajl to oczywiście idealna i zdrowa przekąska pomiędzy posiłkami lub też coś lekkiego na wieczór.
Ja ostatnio popijałam go w przerwie pomiędzy pracami w ogrodzie. Dodałam po kostce lodu i był idealnie orzeźwiający. I zastąpił mi spore latte, na które miałam wcześniej ochotę:)
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (2 porcje, 2 szklanki):
- 1 szklanka kefiru
- 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy (z ok 3szt)
- 2szt kiwi
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka otrębów pszennych
- nieduża garść zielonej pietruszki 


 WARTOŚĆ KALORYCZNA:
 CAŁEJ PORCJI (2 SZKLANKI) = OK 320KCAL
1 PORCJA (1 SZKLANKA) = OK 160KCAL

Kefir przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować koktajl. Dodajemy do niego otręby i pozostawiamy na kilka minut, aby napęczniały. Wyciskamy sok z pomarańczy i przelewamy go do kefiru. Następnie dodajemy pokrojone kiwi i seler oraz liście pietruszki, całość miksujemy/blendujemy.
W ciepłe dni oprócz tego, że kefir był cały czas w lodówce możemy dodatkowo dodać do każdej szklanki po kostce lodu. 


UWAGI:
- Przy wyborze kefiru sprawdzamy, czy nie zawiera on mleka w proszku. W jego składzie powinno być jedynie mleko, śmietana i żywe kultury bakterii.
- Zamiast kefiru można zastosować dodatkową szklankę soku pomarańczowego. Kaloryczność koktajlu niewiele się zmieni, natomiast znacznie zmieni się smak. Szczególnie jeśli pomarańcze będą słodkie. Można również dodać wodę mineralną lub 1/2 szklanki soku i 1/2 szklanki wody mineralnej.
Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...