czwartek, 23 października 2014

Risotto z dynią

Dynia, dynia... Pewnie obecnie gości w wielu domach, i ta ozdobna ustawiona jako dekoracja, i ta którą pieczemy i gotujemy na wiele sposobów. Ja jestem fanką pieczonej, więc taką użyłam do risotto. Oczywiście wydłuża to czas przygotowania potrawy, ale po pokrojeniu i włożeniu do piekarnika dynia praktycznie nie wymaga naszej uwagi przez godzinę. No może po 1/2 godzinie warto ją przewrócić na drugą stronę. I tyle, w tym czasie możemy robić coś innego. To kocham:) 
Natomiast kiedy zabieramy się już za risotto to nie odchodzimy od niego, taki jego urok. Poświęcamy mu ok 25 minut, a ono się nam odwdzięczy wyśmienitym smakiem.

czas przygotowania - 1h 20min (w tym 1h pieczenie dyni)
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 80g ryżu arborio
- 400g dyni
- 200g indyka
- 1 łyżka oleju
- ok 1l bulionu
- 1 łyżek posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka masła
- przyprawy: sól, pieprz

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
CAŁE DANIE - OK 940KCAL
1 PORCJA - OK 470

1. Dynię kroimy na kawałki podobnej wielkości, usuwamy pestki i odkrawamy skórę. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160C. Po 1/2 godziny przewracamy na drugą stronę.
2. Mięso gotujemy w bulionie - ok 15 minut. Następnie wyciągamy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion pozostawiamy, będziemy go dolewać do ryżu.

Jeśli chodzi o bulion to jak zawsze polecam zrobienie zapasów w zamrażarce z aromatycznym, domowym bulionem - bazą do sosów i zup. U mnie zawsze jest pod ręką i jak tylko skończy się przygotowuję nowy. W ten sposób całkowicie zrezygnowałam z kupowania sypkich i płynnych przypraw, które jak wiadomo są samą chemią. Przepis na bazę do zup i sosów znajdziecie TUTAJ.

3. Po ok 45 minutach pieczenia dyni zabieramy się za risotto. Podgrzewamy tłuszcz, wsypujemy ryż i podpiekamy ok 2-3 minut, aż lekko się zeszkli (stanie się lekko przeźroczysty). Zmniejszamy ogień. Następnie podlewamy go bulionem - ok 1/2 chochli. Mieszamy i czekamy, aż płyn zostanie wchłonięty. Wówczas dodajemy kolejna porcję bulionu. Ponownie czekamy, aż się wchłonie i dolewamy kolejną ilość. 
4. Po ok 10 minutach dodajemy mięso i dusimy dalej risotto.
5. Dynię po upieczeniu kroimy na nieduże kawałki i dodajemy ją do risotto po 15 minutach duszenia. Dynia po pieczeniu w piekarniku powinna być już miękka i wymaga raczej krótkiej obróbki. Dlatego też dodajemy ją kiedy do zakończenia potrawy pozostało ok 10 minut.
6. Po ok 20 minutach od rozpoczęcia podpiekania ryżu sprawdzamy czy jest gotowy. Powinien być lekko al dente. Wówczas ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Na smak na ogromny wpływ użyty bulion i stopień jego doprawienia. Jeśli był aromatyczny, to risotto nie będzie wymagało doprawiania.
7. Pod koniec przygotowań w risotto powinno być więcej płynu. Wówczas dodajemy masło, cały czas mieszając czekamy, aż się rozpuści i lekko zagęści danie.
8. Na końcu risotto posypujemy natką pietruszki, mieszamy i możemy podawać.





UWAGI:
- W przepisie mięso z indyka jest gotowane, ale można również go lekko podsmażyć.
- Risotto z dynią wyśmienicie smakuje również, jeśli zamiast mięsa użyjemy krewetek.
- Jeszcze jedna opcja do dodanie łyżki tartego parmezanu, który lekko zrównoważy słodki smak dyni.

Smacznego...
Iwona


2 komentarze:

  1. mniam! nigdy nie jadłam dyniowego risotto! Brzmi świetnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mówiąc szczerze ja też, ale próbuję nowych połączeń. To okazało się wyjątkowo udane:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...