niedziela, 30 listopada 2014

Szybkie mini pączki

Mini pączki zawojowały i zaangażowały dzisiaj cały mój dom. I to w dosłownym tego słowa znaczeniu, bo córka pomagała przy przygotowaniu ciasta, a mąż przy pieczeniu pączków. Natomiast ich aromat w sposób naturalny opanował każdy zakątek domu. W kuchni był istny sajgon, ale wszystko skończyło się na pysznej degustacji, a właściwie to podjadaliśmy cały czas podczas smażenia pączków i robimy to nadal:) I chociaż dzisiaj nie jest Tłusty Czwartek, to my mamy jego namiastkę.
czas przygotowania - ok 1h
SKŁADNIKI (ok 50szt mini pączków):
CIASTO:
- 250g serka homogenizowanego (może być naturalny lub waniliowy)
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

DO SMAŻENIA:
 - minimum 1/2l oleju

DEKORACJA:
- kilka łyżek zwykłego cukru lub cukru pudru lub wiórki kokosowe 


1. Jajka miksujemy chwilę z cukrem, a następnie dodajemy serek homogenizowany i ponownie miksujemy. 
2. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy małymi porcjami do ciasta i nadal miksujemy. 
3. Jeśli ciasto  okaże się zbyt gęste i będzie mocno oblepiało mieszadła miksera, to można dodać 2-3 łyżek mleka, aby polepszyć jego konsystencję. 
4. Olej podgrzewamy w szerokim naczyniu (temperatura ok 170-190C). 
5. Ciasto w formie małych kuleczek (wielkość orzecha włoskiego) wrzucamy na rozgrzany tłuszcz. Kuleczki formujemy używając 2 łyżeczek, które co chwilę moczymy w tłuszczu.
6. Pączki smażymy z obu stron i cały czas pilnujemy, aby zbytnio się nie zrumieniły.
7. Po usmażeniu pączki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, aby lekko odsączyły się z tłuszczu, a następnie jeszcze ciepłe obtaczamy w ulubionej posypce.
Pączki smakują wybornie zarówno na ciepło jak i kiedy przestygną. Nie są to klasyczne pączki, ale ich ekspresowa alternatywa. Ponieważ większość z tych składników zazwyczaj jest wśród domowych zapasów, to sprawnie można je przygotować. Jest to również rozwiązanie na wizytę, którą już się zbliża, a my jesteśmy średnio przygotowani. A może nawet goście wezmą udział w smażeniu pączków? Taka mała, kuchenna integracja:)
Moje pączki nie mają tak idealnego, okrągłego kształtu jak u Małgosi, ale cóż może kiedyś nabiorę wprawy:)
 
 
Smacznego...
Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...