Dzisiejsze danie jest lekkie i rozgrzewające, czyli idealne na zimniejsze dni. Same warzywa i kasza są dosyć neutralne w smaku. Jednak przełamałam je lekko kwaskową żurawiną, a całość uzupełniłam bardzo wyraźnym aromatem kurkumy i imbiru. Wyszło wyśmienicie!
czas przygotowania - 15 minut (bez gotowania kaszy jaglanej)SKŁADNIKI (2 porcje):
- 6 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 niedużej cukinii
- garść żurawiny
- 1 łyżka oleju
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki posiekanej zielonej pietruszki
WARTOŚĆ KALORYCZNA:
CAŁE DANIE - OK 500KCAL
1 PORCJA - OK 250KCAL
Cukinię i paprykę kroimy na nieduże kawałki i każde z osobna podsmażamy na oleju. Łączymy kaszę z warzywami, dodajemy żurawinę i przyprawy. Wszystko razem podsmażamy ok 3 minuty, aby danie było ciepłe. Na koniec dodajemy ok 3/4 posiekanej natki pietruszki i mieszamy. Pozostałą natką posypujemy danie bezpośrednio przez podaniem.
UWAGA:
Gotowanie kaszy jaglanej - kaszę płuczemy na sitku, a następnie przelewamy wrzącą wodą, aby pozbawić ją goryczki. Gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 (kasza:woda) przez ok 15 minut do całkowitego wchłonięcia wody. Aby aromatyzować kaszę można do wody dodać natkę pietruszki lub świeże zioła (lubczyk, rozmaryn...).
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz