niedziela, 25 stycznia 2015

Kruche ciasteczka - kocie oczka

Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego polecam spróbować kocich oczek - kruche ciasto i ulubiony dżem to świetne połączenie. Tym bardziej jeśli lekko słodkie ciasto połączymy z kwaskowym dżemem, oczywiście najlepiej tym domowych. Ja użyłam mojego dżemu brzoskwiniowo-pomarańczowego z dodatkiem cynamonu. Połączenie to okazało się świetne i ciasteczka znikały w tempie ekspresowym.
czas przygotowania - 2-2,5h
SKŁADNIKI :
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła (zimne)
- 1 jajko
- dżem
- cukier puder do posypania ciasteczek


  • Mąkę przesiewamy, a następnie łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem lub mieszadłem do kruchego ciasta (info o używaniu mieszadła TUTAJ). Wbijamy jajko i szybko zagniatamy do całkowitego połączenia składników w jednolite ciasto. 
  • Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę. 
  • Po schodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy okrągłe ciastka. W połowie wycinamy dziurkę w środku. 
  • Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok 15-20 minut w zależności od grubości ciastek.  Ciastka pełne (dolne) i z dziurką (górne) pieczemy osobno z uwagi na różny czas pieczenia. Ciastka z dziurką pieką się kilka minut krócej.
  • Ciastka studzimy, smarujemy dżemem i dekorujemy cukrem pudrem.

UWAGA:
- Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą.
- Górną warstwę ciastek, czyli ciastka z dziurką można przed pieczeniem posmarować białkiem. Wówczas ich wierzch podczas pieczenia zyska na wyglądzie - stanie się złocisty z lekki połyskiem.









Smacznego...
Iwona

Walentynkowe menu

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...