Jeśli najdzie Was ochota na coś słodkiego polecam spróbować kocich oczek - kruche ciasto i ulubiony dżem to świetne połączenie. Tym bardziej jeśli lekko słodkie ciasto połączymy z kwaskowym dżemem, oczywiście najlepiej tym domowych. Ja użyłam mojego dżemu brzoskwiniowo-pomarańczowego z dodatkiem cynamonu. Połączenie to okazało się świetne i ciasteczka znikały w tempie ekspresowym.
czas przygotowania - 2-2,5hSKŁADNIKI :
- 30 dag mąki pszennej
- 10 dag cukru pudru
- 20 dag masła (zimne)
- 1 jajko
- dżem
- cukier puder do posypania ciasteczek
- Mąkę przesiewamy, a następnie łączymy z cukrem pudrem. Dodajemy zimne masło i całość siekamy nożem lub mieszadłem do kruchego ciasta (info o używaniu mieszadła TUTAJ). Wbijamy jajko i szybko zagniatamy do całkowitego połączenia składników w jednolite ciasto.
- Z ciasta formujemy kulkę, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na ok 1 godzinę.
- Po schodzeniu rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy okrągłe ciastka. W połowie wycinamy dziurkę w środku.
- Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170C przez ok 15-20 minut w zależności od grubości ciastek. Ciastka pełne (dolne) i z dziurką (górne) pieczemy osobno z uwagi na różny czas pieczenia. Ciastka z dziurką pieką się kilka minut krócej.
- Ciastka studzimy, smarujemy dżemem i dekorujemy cukrem pudrem.
UWAGA:
- Mąkę pszenną można zastąpić pełnoziarnistą.
- Górną warstwę ciastek, czyli ciastka z dziurką można przed pieczeniem posmarować białkiem. Wówczas ich wierzch podczas pieczenia zyska na wyglądzie - stanie się złocisty z lekki połyskiem.
Smacznego...
Iwona
Ale apetycznie wyglądają.
OdpowiedzUsuń