sobota, 21 marca 2015

Twarożek z nerkowców z bazylią i kiełkami

Po "małej" przerwie wracam do kulinarnych poszukiwań. Oczywiście z zapałem i różnymi pomysłami. 
Więc zaczynam trochę dla mnie nietypowo:)
Jak widać na blogu jestem zdecydowanie mięsożerna. Jednak ostatnio coraz częściej sięgam po potrawy bezmięsne. Nie jest to bynajmniej jakaś radykalna zmiana w moim życiu, a jedynie chęć popróbowania czegoś innego. Po prostu urozmaicam swoje codzienne menu. 
Generalnie jestem fanką klasycznego twarożku (czytaj - z mleka krowiego) przyprawionego zgodnie z upodobaniami domowników. Tym razem jednak postanowiłam skonfrontować go z wersją wegetariańską, czyli twarożkiem z nerkowców. I muszę powiedzieć, że było warto. Dwa inne smakowo produkty, ale też dwa wyśmienity dodatki do pieczywa.
czas przygotowania - 10 minut (bez namaczania nerkowców)
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki nerkowców (namoczonych)
- ok 3 łyżek wody lub mleka
- 1 łyżka dowolnych kiełków
- 4 większe listki bazylii
- przyprawy: sól, pieprz


 Przed przygotowaniem twarożku nerkowce należy namoczyć. Można wybrać jedną z dwóch metod - zalać je zimną wodą i pozostawić na całą noc lub też zalać gorącą wodą na 1h. Stosuję obie metody i nie odczuwam różnicy.

Wszystkie składnik przekładamy do pojemnika i blendujemy na jednolitą masę.
Gęstość twarożku regulujemy wodą lub mlekiem.
Twarożek zajadamy sam (ja tak robię) lub z pieczywem i warzywami.

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...