wtorek, 5 maja 2015

Ryżowo-bakaliowa sałatka z winogronami

Rozpoczęło się od OWOCOWEJ SAŁATKI RYŻOWEJ WEDŁUG KUDŁATYCH KUCHARZY, która niedawno gościła w StrefieUlubionej. Stała się ona podstawą do rozmaitych wersji tej pysznej sałatki. Cóż kiedy baza jest dobra, to można pofantazjować:)
Generalnie sałatkę tą przygotowuję na patelni i zajadam na ciepło, co może wydawać się dziwne. Jednak według mnie w takiej wersji jest najsmaczniejsza.
czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- ok 100g ryżu (najlepiej pełnoziarnisty)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżka miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki płatków migdałów (uprażyć z przyprawami)
- 6-7szt daktyli
- 1 łyżka żurawiny
- 3-4 orzechy włoskie
- kilkanaście sztuk winogron (najlepiej bezpestkowe lub usuwamy pestki co wcale nie jest problematyczne)

  • Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją producenta. Po ugotowaniu odkładamy go do wystudzenia.
  • Płatki migdałowe podprażamy na suchej patelni - ok 2 minut. Następnie dodajemy przyprawy (kurkuma, kardamon), pokrojone bakalie (daktyle, żurawina, orzechy włoskie) oraz sok z cytryny i miód. Całość mieszamy, aby smaki się połączyły.
  • Ryż przekładamy na patelnię, łączymy składniki sałatki i podgrzewamy.
  • Winogrona przekrawamy na połówki i dodajemy do sałatki.

Smacznego...
Iwona

4 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...