piątek, 22 maja 2015

Sos beszamelowy z bazylią - idealny do szparagów

Klasyczny sos beszamelowy można bardzo łatwo zmienić. Wystarczy dodać kolejny składnik (mogą to być zioła), który urozmaici delikatny smak sosu, nada mu bardziej wyrazisty charakter. Zioła zawsze mam dostępne prawie pod ręką (w ogródku lub na kuchennym parapecie), więc nic prostszego. Tym razem idealna okazała się bazylia. A całość uzupełniła odrobina soku z cytryny. 
Sos ten można wykorzystać do wielu dań, ale dzisiaj zdecydowanie polecam go w połączeniu ze szparagami. Po prostu pycha:)




czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka pszennej mąki
- 1 szklanka mleka (temperatura pokojowa)
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ok 8 listków bazylii
- ok 8szt zielonych szparagów


  • Szparagi płuczemy, odrywamy końcówki i gotujemy na parze ok 12 minut.
  • Przygotowujemy sos - masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego mąkę cały czas mieszając trzepaczką, mleko dodajemy w niedużych ilościach i cały czas mieszamy. Po dodaniu całości mleka doprowadzamy do zagotowania sosu. Cały czas mieszamy, ponieważ sos szybko się przychwytuje do dna i przypala. Sos powinien zgęstnięć i mieć kremową konsystencję. 
  • Bazylię drobno siekamy i dodajemy do sosu wraz z sokiem z cytryny.
  • Sos doprawiamy solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatałową (może być w proszku).
Sos podajemy na ciepło, najlepiej zaraz po przygotowaniu, aby nam zbytnio nie zgęstniał. Możemy go podać w sosjerce obok szparagów  lub też je polać.







UWAGA:
- Sos powinien mieć delikatną i kremową konsystencję. Aby ją uzyskać trzeba przygotowywać go na małym ogniu i cały czas delikatnie mieszać trzepaczką.
- Jeśli sos wyszedł zbyt gęsty można dodać trochę mleka. Natomiast jeśli jest zbyt rzadki, wówczas należy go zredukować gotując parę minut dłużej.

Smacznego...
Iwona Szparagowe<3Love

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...