poniedziałek, 8 czerwca 2015

Mix kasz na zielono

Mix kasz, o którym pisałam ostatnio można wykorzystać na wiele sposobów. Najprościej po prostu podać go z mięsem. Ale można również zestawić go z warzywami, tworząc w tej sposób kompletne danie lub też zrobić w ten sposób przystawkę zmniejszając wielkość porcji. Jeśli chodzi o warzywa, to proponuję wykorzystać zielone. Efekt smakowy i wizualny będzie wyśmienity.
czas przygotowania - 20 minut + czas gotowania mixu kasz (ok 20 minut)
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 8 łyżek mixu ugotowanych kasz (średnia jęczmienna, pęczak i jaglana) - przepis na mix TUTAJ
- 1/2 zielonej papryki
- 2-3 łyżki zielonego groszku (mrożony)
- 4 garście szpinaku
- 1 łyżka oleju
- 2-3 łyżeczki sera gorgonzola
- przyprawy: sól, pieprz
  • Mix kasz przygotowujemy wg przepisu z ostatniego postu (TUTAJ).
  • Zielony groszek gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut, a następnie schładzamy w zimnej wodzie z dodatkiem kostek lodu. W ten sposób zachowamy jego żywy kolor.
  • Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju przez ok 3-4 minuty. Powinna pozostać lekko twarda.
  • Mix kasz przekładamy na patelnię z papryką. Dodajemy groszek, mieszamy i całość  podgrzewamy.
  • Szpinak płuczemy, a następnie podsmażamy na małym ogniu ok 3-4 minuty. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia, a następnie drobno siekamy. Do szpinaku dodajemy ser gorgonzola i mieszamy na jednolitą masę.
  • Używając pierścienia do formowania potraw układamy poszczególne warstwy dania - najpierw część mixu kasz, następnie masa szpinakowo-serowa i na górę ponownie mix kasz.
  • Jeśli pozostał nam groszek lub papryka dekorujemy nim wierzch dania.

Mix kasz z wykorzystaniem zielonych warzyw podajemy na ciepło lub zimno. Ja preferuję wersję ciepłą:)

Smacznego...
Iwona
zBLOGowani.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...