czwartek, 25 czerwca 2015

Pieczone warzywa z posypką kminową wg Kudłatych Kucharzy

Kolejny chłodniejszy dzień wzbudza u mnie chęć na ciepły posiłek. Aby było zdrowo to koniecznie warzywa. Więc do dzieła według inspiracji Kudłatych Kucharzy:) 
Chrupiące i rumiane ziemniaki oraz podpieczona papryka z cukinią to coś pysznego. Szczególnie, że są świetnie doprawione aromatycznymi przyprawami, które stanowią sekret tego niby prostego dania.




czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500-600g średnich ziemniaków
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- przyprawy: sól, pieprz


  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
  • Cebulę kroimy na łódeczki.
  • Nasiona gorczycy i kminu ucieramy w moździerzu, a następnie prażymy na suchej patelni przez około 30 sekund. Dodajemy olej oraz kurkumę, mieszamy i podsmażamy chwilę. Do przypraw dodajemy cebulę i smażymy razem około 2 minuty, cały czas mieszając.
  • Obgotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie mieszamy, aby uzyskały chropowatą powierzchnię. Przekładamy je na patelnię z cebulą i przyprawami, mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości ćwiartek.
  • Przygotowujemy pozostałe warzywa. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na kawałki o boku 4cm, a cukinię na plasterki o grubości około 1cm.
  • Wyciągamy z piekarnika naczynie z podpieczonymi ziemniakami. Dodajemy do nich paprykę i cukinię, lekko solimy, mieszamy i ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut. Ostatnie 10 minut warto włączyć w piekarniku funkcję grilowania.


Danie podajemy na ciepło, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. 
Według mnie warzywa te stanowią świetne danie samo w sobie, ale oczywiście można je skomponować z mięsem czy też rybą:)









Smacznego...

Iwona


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...