Kolejny chłodniejszy dzień wzbudza u mnie chęć na ciepły posiłek. Aby było zdrowo to koniecznie warzywa. Więc do dzieła według inspiracji Kudłatych Kucharzy:)
Chrupiące i rumiane ziemniaki oraz podpieczona papryka z cukinią to coś pysznego. Szczególnie, że są świetnie doprawione aromatycznymi przyprawami, które stanowią sekret tego niby prostego dania.
czas przygotowania - 1h
SKŁADNIKI (4 porcje):
- 500-600g średnich ziemniaków
- 1 średnia czerwona cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 zielona papryka
- 1 średnia cukinia
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- przyprawy: sól, pieprz
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200C.
- Ziemniaki obieramy i kroimy na ćwiartki. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut.
- Cebulę kroimy na łódeczki.
- Nasiona gorczycy i kminu ucieramy w moździerzu, a następnie prażymy na suchej patelni przez około 30 sekund. Dodajemy olej oraz kurkumę, mieszamy i podsmażamy chwilę. Do przypraw dodajemy cebulę i smażymy razem około 2 minuty, cały czas mieszając.
- Obgotowane ziemniaki odcedzamy, a następnie mieszamy, aby uzyskały chropowatą powierzchnię. Przekładamy je na patelnię z cebulą i przyprawami, mieszamy aby wszystko dobrze się połączyło. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku około 15-20 minut w zależności od rodzaju ziemniaków i wielkości ćwiartek.
- Przygotowujemy pozostałe warzywa. Paprykę po usunięciu gniazd nasiennych kroimy na kawałki o boku 4cm, a cukinię na plasterki o grubości około 1cm.
- Wyciągamy z piekarnika naczynie z podpieczonymi ziemniakami. Dodajemy do nich paprykę i cukinię, lekko solimy, mieszamy i ponownie wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut. Ostatnie 10 minut warto włączyć w piekarniku funkcję grilowania.
Danie podajemy na ciepło, bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Według mnie warzywa te stanowią świetne danie samo w sobie, ale oczywiście można je skomponować z mięsem czy też rybą:)
Smacznego...
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz