niedziela, 21 czerwca 2015

Paluchy sezamowe z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie jest bardzo lubiane w naszym domu. Zawsze mam go w lodówce i wykorzystuję w tak zwanej czarnej godzinie, czyli kiedy najdzie nas nagła ochota na małą przekąskę, a nie ma nic słodkiego. Bywa też bardzo przydatne kiedy pojawią się niespodziewani goście. Wówczas w 10-15 minut przygotowuję przekąskę w wersji słonej (przepis TUTAJ) lub jak dzisiaj paluchy z sezamem. Później wstawiam do piekarnika na 10-15 minut i gotowe. 
Takie smakołyki można podawać na ciepło lub na zimno, jeśli tylko jakieś zostaną. Cóż, u nas zawsze znikają ciepłe:)
czas przygotowania - ok 30 minut
SKŁADNIKI (ok 30szt):
- 1/2 opakowania ciasta francuskiego
- 1 łyżeczka białego sezamu
- 1 łyżeczka czarnego sezamu
- sól

  • Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.
  • Ciasto rozkładamy na stolnicy, posypujemy równomiernie dwoma rodzajami sezamu, a następnie delikatnie wałkujemy. Zależy nam na tym, aby sezam wgniótł się w ciasto, ale jednocześnie aby ciasto nie stało się zbyt cienkie.
  • Ciasto kroimy na paseczki ok 10cm x 2cm i każdy paseczek skręcamy jak spiralkę wokół własnej osi.
  • Paluchy układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika. Można je dodatkowo lekko posolić (opcjonalnie).
  • Pieczemy ok 13 minut sprawdzając w międzyczasie, czy ładnie się zrumieniły.

UWAGA:
- Należy bardzo uważać pod koniec pieczenia, ponieważ ciasto francuskie bardzo szybko się przypieka i zamiast ładnie zrumienionego otrzymamy brązowe i spieczone.
- Aby paluchy miały lekki połysk można je przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem. Na zdjęciach wersjach bez jajka.

Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...