środa, 17 czerwca 2015

Zupa z rzodkiewki z imbirem i chilli

Czasami dni na pograniczu wiosny i lata bywają chłodne. Mamy wówczas ochotę na nowe warzywa, ale również potrzebujemy trochę się rozgrzać. Dlatego też wzbogacając zupę rzodkiewkową imbirem i chilli łączymy wszystkie te potrzeby:)
czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 pęczek rzodkiewek
- 1 łyżka oleju
- 0,75l  bulionu
- 1/3 szklanki ryżu pełnoziarnistego
- imbir (nieduży kawałek, ok 1,5cm)
- 1/2 papryczki chilli
- przyprawy: sól, pieprz
  • Ryż gotujemy na sypko w osolonej wodzie wg wskazań producenta.
  • Rzodkiewki płuczemy, oczyszczamy, kroimy na cienkie plasterki i podsmażamy na oleju ok 3 minut (do momentu lekkiego zrumienienia).
  • Chilli kroimy na niewielkie kawałeczki i dokładamy na patelnię do podsmażanej rzodkiewki.
  •  Bulion podgrzewamy w garnku. Przekładamy do niego rzodkiewki z chilli. Ścieramy na drobnej tarce imbir i całość gotujemy ok 3 minut.
  • Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zupę podajemy z ryżem pełnoziarnistym.


UWAGA:
Zarówno kolor jak i smak tej zupy bardzo zależne są od bulionu. Rzodkiewki są bardzo delikatne w smaku, więc tak wiele zależy od jakości bulionu.

Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...