środa, 1 lipca 2015

Zielona sałatka z cukinii

Cukinia zazwyczaj gości u mnie w formie faszerowanej lub smażona w drobną kosteczkę. Taką ją bardzo lubię, ale dzisiaj poszukałam innej inspiracji. Miało być przede wszystkim szybko oraz bez smażenia. I udało się:)
czas przygotowania - 10 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 1 nieduża cukinia
- 1/2 zielonej papryki
- 1 łyżka kiełków rzodkiewki
- 2 gałązki zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soku wyciśniętego z limonki
- odrobina świeżo startej gałki muszkatałowej
- przyprawy: sól, pieprz


  • Cukinię kroimy za pomocą obieraczki na cieniutkie wstążki. Możemy skroić ją całą lub też odrzucić jej wewnętrzną miękką część (tak zrobiłam). Uzyskane wstążki przekładamy na sitko i blanszujemy przelewając wrzątkiem. Odcedzamy i przekładamy do miski.
  • Paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę i wraz z kiełkami dodajemy do cukinii. Natkę pietruszki drobno siekamy i przekładamy do miski. Warzywa przyprawiamy lekko solą i pieprzem i całość mieszamy.
  • Przygotowujemy dressing - mieszamy oliwę z sokiem z limonki i ścieramy odrobinę gałki muszkatałowej (jej smak nie powinien dominować). Polewamy dressingiem sałatkę i mieszamy.
  • Weryfikujemy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka jest bardzo świeża w smaku, co zawdzięcza limonce. Jej smak podkręcają lekko ostre kiełki z rzodkiewki. A resztę pikanterii można jej nadać odpowiednią ilością świeżo zmielonego pieprzu:)

Z czym podawać? U mnie świetnie połączyła się z piersią z kurczaka przygotowaną na parze. Ale i do dań z grilla będzie idealna:)
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...