piątek, 3 lipca 2015

Pulpeciki rybno-jaglane z ziołami

Kolejny raz próbuję wkomponować kaszę jaglaną w różne dania, tak aby moi domownicy jakoś ją polubili. Jak zawsze nieduża porcja kaszy, a przewaga innego składnika. Kasza to jedynie dodatek, ale dla mnie to zawsze krok do przodu w kulinarnym oswajaniu zdrowego podejścia do jedzenia.
czas przygotowania - 30 minut
SKŁADNIKI (3-4 porcje, ok 20szt):
- 300g fileta z dorsza lub innej ryby
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 5 gałązek koperku
- 4-5 listków bazylii
- 1-2 łyżek bułki tartej
- przyprawy: sól, pieprz


  • Kaszę jaglaną płuczemy, przelewami wrzątkiem i gotujemy w lekko osolonej wodzie (proporcja 2-1 woda do kaszy) ok 12 minut do całkowitego wchłonięcia wody.
  • Rybę blendujemy lub miksujemy. 
  • Koperek i bazylię drobno siekamy.
  • W misce łączymy wszystkie składniki (ryba, kasza jaglana, jajko, koperek, bazylia, bułka tarta). 
  • Przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Gotujemy na parze około 10 minut.
Podajemy na ciepło, bezpośrednio po przygotowaniu.
Przygotowując pulpeciki na parze warto wykorzystać miejsce w parowarze i wrzucić do niego dodatkowo jakieś warzywa na przykład szparagi czy też brokuły, które idealnie uzupełnią danie.
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Smaczny i zdrowy obiad, zjadłabym takie kuleczki z mizerią i młodymi ziemniakami:)
    Pozdrawiam!
    www.kornikwkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne dodatki do pulpecików!

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...