Ostatnio pochłaniam ogromne ilości warzyw. Do tego sporo białka, czyli głównie mięsa. Muszę się nakombinować, aby ciągle pojawiało się coś nowego. I tak powstał pomysł na dzisiejszą zupę. Może i jest to tylko zupa, ale muszę zaznaczyć, że jest sycąca (ilość mięsa jak do drugiego dania!) i mi wystarcza jako samodzielne danie:)
czas przygotowania - 2h
SKŁADNIKI (2-3 porcje):
- 300g wołowiny
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 liść laurowy
- 2 garści jarmużu
- 1 garść szpinaku
- 5 średnich pieczarek
- ½ czerwonej papryki
- 1 średnia cebula (1/2 do gotowania wołowiny, ½ jako warzywo do zupy)
- 1/3 pora
- przyprawy: sól, pieprz
- Wołowinę kroimy na plastry o grubości 1-2cm i zalewamy około 1l wody i zagotowujemy. Dodajemy obrane i pokrojone na duże kawałki marchewkę i pietruszkę. 1/2 cebuli opalany nad ogniem i dodajemy do mięsa. Dodajemy liść laurowy. Gotujemy około 1,5h (do miękkości mięsa). Pod koniec gotowania przyprawiamy solą i pieprzem. Po zakończeniu gotowania całość przecedzamy przez sitko pozostawiając czysty, klarowny wywar i mięso.
- Jarmuż i szpinak płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki i paprykę kroimy na kawałki, cebulę w kostkę, a pora w plasterki. Wszystkie warzywa przekładamy do wywaru i gotujemy 15 minut.
- Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem.
- Wołowinę kroimy na kawałki i dodajemy do zupy (można oczywiście dodać ją razem z warzywami).
Zupę można podawać samą, bez żadnych dodatków. Jeśli czegoś brakuje polecam dodać kaszę, ryż lub makaron:)
Smacznego
Iwona
Super przepis. :-) Zupa wygląda bardzo apetycznie, a ja lubię jeść różne zupy. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl
Zupa jest rzeczywiście bardzo apetyczna, a wszystko dzięki jarmużowi i wołowinie:)
OdpowiedzUsuń