czwartek, 10 marca 2016

Jajka faszerowane wędzonym pstrągiem

Święta zbliżają się wielkimi krokami, więc częściej testuję dania, które podam moim gościom. Jajka faszerowane zawsze są u mnie na świątecznym stole i nie tylko, bo bywają zdecydowanie częściej. I tylko z tym nadzieniem różnie bywa, zmieniam w zależności od aktualnych upodobań. Tym razem padło na delikatnego wędzonego pstrąga. Ten farsz jest bardzo subtelny w smaku, więc jeśli ktoś woli wyraźniejsze smaki proponuję dodać 1 łyżeczkę kaparów:)
czas przygotowania  30-40minut
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 100g wędzonego fileta z pstrąga
- 2-3 łyżki domowego majonezu (przepis TUTAJ)
- przyprawy: sól, pieprz

  • Jajka gotujemy na twardo (10 minut), studzimy, obieramy ze skorupek i przekrawamy na połówki.
  • Żółtka, pstrąga, majonez i przyprawy łączymy w misce i blendujemy na jednolita masę.
  • Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Dla osób lubiących wyraźniejsze smaki proponuje dodać 1 łyżeczkę kaparów.
  • Masę jajeczno-rybną przekładamy do rękawa cukierniczego i  używając pasującej nam tylki wyciskamy do połówek białek.

Faszerowane jajka proponuję podać z domowym grahamem (UWAGA - bardzo prosty w przygotowaniu!):
- GRAHAM Z SIEMIENIEM LNIANYM
- GRAHAM Z ŻURAWINĄ 
Smacznego
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...