niedziela, 21 lipca 2013

Sałatka z ziemniakami, fasolką szpargową, jajkiem i tuńczykiem

Szukałam ostatnio pomysłu na sałatkę o charakterze obiadowym - smaczną i sycącą. Zależało mi, aby pojawiły się w niej ziemniaki, fasolka szparagowa oraz jakiś lekki sosik. Przewertowałam różne książki kucharskie i znalazłam coś co odpowiadałoby moim smakom.
Oto efekt moich poszukiwań.
SKŁADNIKI (dla dwóch osób):
- 6 ziemniaków
- 100g fasolki szparagowej
- 2 jajka
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- 1 mała cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka zielonej pietruszki
- 1 łyżeczka  soku z cytryny
- przyprawy - sól, pieprz

1. Rozpoczynamy od składników wymagających gotowania. Jajka gotujemy na twardo (10 min). Ziemniaki, aby było szybciej można ugotować w szybkowarze (7 min). Natomiast fasolkę szparagową przygotowujemy na parze (17 min).

2. W czasie gotowania się podstawowych składników (ziemniaki, jajka, fasolka szparagowa) przygotowujemy kolejne - tuńczyka odsączamy z sosu własnego (nie rozdrabniamy go), cebulę i pietruszkę siekamy.
3. I jeszcze sos - mieszamy jogurt z sokiem z cytryny i cebulą, a następnie przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. I jeszcze dodajemy do niego posiekaną pietruszkę. I gotowe.
4. Ziemniaki przekładamy do miski i mieszamy z sosem jogurtowym. Następnie wykładamy po połowie na dwa talerze.
5. Kolejne warstwy sałatki to fasolka szparagowa i tuńczyk.
6. Na koniec jajko pokrojone na ćwiartki oraz opcjonalnie element ozdobny (kwiaty ogórecznika)
Smacznego...
Iwona

2 komentarze:

  1. Ja też bym ją zjadła ponownie, więc niedługo ponownie u mnie zagości.

    OdpowiedzUsuń

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...