Wybór wałka do ciasta to niby prosta rzecz. Jednak w ostatnim czasie udało mi się zepsuć dwa w bardzo krótkim czasie. Dysponowałam wałkiem kupionym na targu - drewniany z rączkami po bokach. Spisywał się dobrze dopóki nie zaczęliśmy robić domowego makaronu. I wówczas sporo używany nie wytrzymał i i po prostu rączki odłamały się. Licząc, że jest to sytuacja wyjątkowa identyczny pożyczyłam od mojej mamy i niestety po kilku użyciach awaria rączek powtórzyła się. I wówczas zaczęłam rozglądać się za nowym, najchętniej jak najszerszym i bez rączek.
Tak wyglądały moje wałki z rączkami (pierwszy i drugi).
Teraz dysponuję wałkiem również drewnianym, ale zdecydowanie solidniejszym i dłuższym. Ma 42cm długości, natomiast poprzedni miał ok 30cm. Można nim wałkować większy kawałek ciasta i nie obawiam się już o rączki. Ten po prostu ich nie ma:)
Wyprodukowany jest przez angielską markę Tala - jedną z najstarszych i cenionych brytyjskich marek, uznanych przez kucharzy.
Ten sam producent ma w ofercie również dwa jeszcze dłuższe wałki z serii BERTINET - oba o długości 52cm. Wałki te powstały we współpracy ze znanym angielskim piekarzem Richardem Bertinentem. Wykonane są z drewna bukowego.
Pierwszy to klasyczny wałek o jednolitej powierzchni i lekko zaokrąglonych końcach. Jest on ciężki i solidny, dzięki czemu łatwo rozwałkuje duży kawałek ciasta.
Natomiast drugi ma stożkowaty kształt, z wyraźnie zwężającymi się końcówkami. Jest też lżejszy od poprzedniego wzoru. Dzięki takim proporcjom łatwo nim sterować i zmieniać kierunki wałkowania poprzez lekkie dociśnięcie jednego z jego końców.
Dokonując wyboru zawsze trzeba zastanowić się jakie są nasze potrzeby. Niby nic wielkiego, a jednak i w tym wypadku warto trochę się rozejrzeć, szczególnie jeśli szukamy produktu trwałego, który ma nam posłużyć dłuższy czas.
Ja polecam markę Tala, a wybór jak zawsze jest indywidualny.
Pozdrawiam
Iwona
Wałek do ciasta drewniany - 42 cm
Cena: 54,00 PLN
Tala to jedna z najstarszych (istnieje od 1899 r.) i najbardziej cenionych przez kucharzy marek brytyjskich produkujących akcesoria do pieczenia.
Wałek do ciasta drewniany BERTINET - 52 cm
Cena: 72,00 PLN
Produkt powstał w wyniku współpracy firmy Tala z brytyjskim piekarzem Richardem Bertinetem, który zyskał sławę na Wyspach, oferując wyjątkowo smaczne chleby...
Wałek francuski drewniany BERTINET - 52 cm
Cena: 72,00 PLN
Produkt powstał w wyniku współpracy firmy Tala z brytyjskim piekarzem Richardem Bertinetem, który zyskał sławę na Wyspach, oferując wyjątkowo smaczne chleby...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz