Wracając do tematu tart dzisiaj polecam wersję z boczkiem i szpinakiem, czyli coś dla kochających mięsko. Ta wersja zdecydowanie bardziej smakuje moim domownikom i gościom również:)
A dla przypomnienia poprzednia wersja tarty - MINI TARTY Z BROKUŁAMI, ŁOSOSIEM I SEREM GORGONZOLĄ
czas przygotowania - 40 minutSKŁADNIKI (3 mini tarty o średnicy 10cm):
- 100g ciasta francuskiego
- 60g świeżego, chudego boczku
- 80g szpinaku
- 1łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- przyprawy: sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania foremek
WARTOŚĆ KALORYCZNA:
3SZT - OK 800KCAL
1SZT - OK 267KCAL
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok 180C.
- Szpinak podsmażamy na oleju wraz z ząbkiem czosnku - ok 3 minuty. Usuwamy czosnek, studzimy szpinak i drobno kroimy.
- Boczek kroimy na nieduże paseczki i podsmażamy na patelni, aż wytopi się z niego część tłuszczu i ładnie się zrumieni.
- Foremki do mini tart smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zbytnio nam się nie podnosiło podczas pieczenia.
- Boczek i szpinak przekładamy do foremek.
- Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Przelewamy do foremek.
- Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto francuskie zrumieni się, a masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Tarty mogą stanowić świetny starter lub też samodzielny posiłek kiedy skomponujemy je z mixem sałat.
Jeszcze przed pieczeniem:)
I po - gotowe do podania:)
UWAGA:
- 3 foremki do mini tart o średnicy 10cm można zastąpić 1 foremką o większej średnicy - ok 20cm.
Smacznego...
Iwona
cudowny przepis, musimy wypróbować
OdpowiedzUsuńzapraszamy do nas
blotodlazuchwalych.blogspot.com
Amanda&Hubert
Trochę kalorycznie, ale rzeczywiście smacznie:)
OdpowiedzUsuń