sobota, 31 stycznia 2015

Mini tarty z boczkiem i szpinakiem

Wracając do tematu tart dzisiaj polecam wersję z boczkiem i szpinakiem, czyli coś dla kochających mięsko. Ta wersja zdecydowanie bardziej smakuje moim domownikom i gościom również:)
A dla przypomnienia poprzednia wersja tarty - MINI TARTY Z BROKUŁAMI, ŁOSOSIEM I SEREM GORGONZOLĄ
czas przygotowania - 40 minut
SKŁADNIKI (3 mini tarty o średnicy 10cm):
- 100g ciasta francuskiego
- 60g świeżego, chudego boczku
- 80g szpinaku
- 1łyżeczka oleju
- 1 ząbek czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- przyprawy: sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania foremek

WARTOŚĆ KALORYCZNA:
3SZT - OK 800KCAL
1SZT - OK 267KCAL
  •  Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok 180C.
  • Szpinak podsmażamy na oleju wraz z ząbkiem czosnku - ok 3 minuty. Usuwamy czosnek, studzimy szpinak i drobno kroimy.
  •  Boczek kroimy na nieduże paseczki i podsmażamy na patelni, aż wytopi się z niego część tłuszczu i ładnie się zrumieni.
  • Foremki do mini tart smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zbytnio nam się nie podnosiło podczas pieczenia.
  • Boczek i szpinak przekładamy do foremek.
  • Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Przelewamy do foremek.
  • Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto francuskie zrumieni się, a masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika. Tarty mogą stanowić świetny starter lub też samodzielny posiłek kiedy skomponujemy je z mixem sałat.

Jeszcze przed pieczeniem:)
I po - gotowe do podania:)
UWAGA:

- 3 foremki do mini tart o średnicy 10cm można zastąpić 1 foremką o większej średnicy - ok 20cm.

Smacznego...
Iwona
 Tarta słodka czy wytrawna?Walentynkowe menu

2 komentarze:

  1. cudowny przepis, musimy wypróbować
    zapraszamy do nas
    blotodlazuchwalych.blogspot.com
    Amanda&Hubert

    OdpowiedzUsuń
  2. Trochę kalorycznie, ale rzeczywiście smacznie:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...