Tarty dają wiele możliwości. Po pierwsze różnorodność w sprawie ciasta - francuskie, filo, kruche czy też wiele innych bazujących na mące innej niż pszenna. I po drugie - chyba nieskończona ilość składników, które staną się wypełnieniem dla wybranego ciasta. Czyż to nie cudowne?
Ja na razie bawię się głównie ciastem francuskim. Jest to po prostu najszybsza opcja. Ale nie myślcie, że to lenistwo:)
czas przygotowania - 40 minutSKŁADNIKI (3 mini tarty o średnicy 10cm):
- 100 g ciasta francuskiego
- 100 g brokułów
- 30 g wędzonego łososia
- 30 g sera gorgonzola
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- przyprawy: sól, pieprz
- tłuszcz do wysmarowania foremek
WARTOŚĆ KALORYCZNA:
3szt - ok 705kcal
1szt - ok 235kcal
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury ok 180C.
- Brokuły dzielimy na nieduże różyczki i gotujemy w osolonej wodzie ok 5 minut.
- Foremki do mini tart smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem francuskim. Ciasto nakłuwamy widelcem, aby zbytnio nam się nie podnosiło podczas pieczenia.
- Łososia i ser gorgonzola kroimy na małe kawałki.
- Foremki z ciastem uzupełniamy nadzieniem - brokułami, łososiem i serem
- Jajka mieszamy z mlekiem i przyprawami. Przelewamy do foremek.
- Pieczemy przez około 15 minut, aż ciasto francuskie zrumieni się, a masa jajeczna całkowicie się zetnie.
Podajemy na ciepło bezpośrednio po wyciągnięciu z piekarnika.
Smacznego;;;
Iwona
Pyszna kombinacja :)
OdpowiedzUsuń