piątek, 30 stycznia 2015

Omlet z groszkiem i fetą według Kudłatych Kucharzy

Przepisy Kudłatych Kucharzy to propozycje o obniżonej wartości kalorycznej. W przypadku omletu ich patent polega na użyciu sera feta. Ma on wyraźny smak, wobec czego wystarczy jego niewielka ilość, aby nadać charakteru tej prostej potrawie.
czas przygotowania - 15 minut
SKŁADNIKI (1 porcja):
- 30g mrożonego groszku
- 40g sera feta półtłustego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka oleju do posmarowania patelni
- przyprawy: sól, pieprz
- 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być inny dodatek np natka pietruszki, mięta...)


 WARTOŚĆ KALORYCZNA - OK 300KCAL
  • Mrożony groszek przekładamy do miski i zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, a następnie odcedzamy na sitku.
  • Ser feta kroimy na nieduże kawałki.
  • Jajka wbijamy do miski, roztrzepujemy trzepaczką i przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Rozgrzewamy patelnię z olejem (rozprowadzamy go pędzelkiem). Wlewamy masę jajeczną i czekamy, aż zacznie się ścinać. Wówczas drewnianą szpatułką podważamy brzegi omleta  zlewając płynną masę jajeczną na patelnię, aby omlet w miarę równomiernie się ścinał.
  • Posypujemy omlet groszkiem, fetą i posiekanym koperkiem.i smażymy razem maksymalnie 3 minuty, do momenty kiedy jajka całkowicie się zetną.


UWAGA:
- W oryginalnym przepisie Kudłatych Kucharzy proponuję oni 3 jajka na 1 porcję, jednak dla mnie jest to zbyt duża porcja i w moim przepisie pojawiają się 2 jajka. Ilość pozostałych składników (groszek, ser feta) pozostawiłam bez zmian.
- KK proponują użyć suszoną mięta, natomiast ja sięgnęłam po świeży składnik (koperek), który był dostępny w mojej kuchni. I tutaj oczywiście panuje pełna dowolność - dodatek warto dopasować do swoich upodobań smakowych.
- Omlet można jeść sam lub też podać z sałatką. Ja mam szczęście, że w jednej z bielskich piekarni przygotowują placki otrębowe. Jeśli tylko uda mi się je kupić, zajadam je zamiast chleba. Świetnie wpływają na przemianę materii:)
- Zmianę kaloryczności omleta możemy uzyskać zmniejszając ilość oleju lub też sera feta (100g=190kcal, czyli 30g=76kcal).


Smacznego...
Iwona
Niskokaloryczny styczeń

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...