Moja piątkowa propozycja to prosty przepis na obiad, którego podstawą jest makaron orkiszowy. Połączyłam go z sosem szpinakowym, a na dodatek pyszne krewetki. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Polecam:)
czas przygotowania - 30 minutSKŁADNIKI (2 porcje):
- 200g grubego makaronu orkiszowego
- 100g szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- ok 150ml bulionu
- 3 łyżki śmietany 18%
- 1/2 łyżeczki pszennej mąki
- 250g średnich krewetek
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
- Szpinak płuczemy i osuszamy, a następnie wraz z czosnkiem podsmażamy na 1 łyżce oleju ok 3-4 minut. Po tym czasie zalewamy go bulionem i zagotowujemy. Śmietanę przekładamy do garnuszka i dodajemy do niej 3 łyżki gorącego sosu (sam płyn), mieszamy i pomału dodajemy do sosu cały czas mieszając go trzepaczką. Usuwamy czosnek i całość blendujemy na jednolity sos. Zagęszczamy go mąką, którą rozpuszczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Na koniec sos doprawiamy do smaku solą i pierzem.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie, a czas gotowania dostosowujemy do danych producenta. Ważne jest jedynie, aby był on ugotowany al dente.
- Krewetki podsmażamy na 1 łyżce oleju po ok 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy je delikatnie solą i pieprzem i pod koniec smażenia posypujemy posiekaną natką pietruszki.
- Po podsmażeniu krewetek makaron łączymy z sosem i mieszamy. Wykładamy na talerz, a na wierzch układamy krewetki.
Iwona
mmmmm, bardzo apetyczny makaron! :)
OdpowiedzUsuńmmmmm, a jaki smaczny:)
OdpowiedzUsuń