czwartek, 21 stycznia 2016

Zimowa herbata - zielona z imbirem

Często sięgam po zieloną herbatę. Zawsze wybieram liściastą, aby aromat był wyraźny. Jednak czasami czegoś brakuje, szukam jakiegoś dodatkowego smaku. Zimą wspaniale sprawdza się imbir. Wystarczy mały kawałek, a herbata nabiera innego smaku. Taka herbatka oczywiście rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i ułatwia trawienie:) Zimową porą imbir jest obowiązkowy w jadłospisie, więc czemu nie dodać go do herbatki:)
czas przygotowania - 10 minut

SKŁADNIKI (1 szklanka):
- 1 płaska łyżeczka liściastej zielonej herbaty
- 3 plasterki imbiru

Herbatę wraz z plastrami imbiru przekładamy do szklanki i zalewamy wodą o temperaturze pomiędzy 60 a 90C. Jak sprawdzić temperaturę? Najlepiej wodę zagotować i odstawić na ok 3 minuty wówczas jej temperatura powinna spaść do około 90C. Oczywiście możemy poczekać jeszcze dłużej.
Czas parzenia herbaty sprawdzić najlepiej na opakowaniu - bardziej rozdrobnioną herbatę parzymy krócej, natomiast duże liście dłużej. Zielona herbata parzona około 2-3 minut działa orzeźwiająco, natomiast parzona dłużej (5 minut) uspokajająco.

UWAGA:
Herbatę zieloną możemy parzyć nawet trzy razy!

                                                   O! W kadr wkradła się moja kotka:)
Smacznego
Iwona

3 komentarze:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie zestawu jeszcze jakoś nie próbowałam, a wydaje się prosty do przyrządzenia. Chociaż najczęściej pijam zieloną herbatę https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-earl-grey-z-bergamotka-20tb/ to jestem przekonana, że połączenie jej z imbirem może dać fajny rozgrzewający efekt. Ciekawa jetem bardzo tego smaku i na pewno dziś będę próbowała taką herbatę zaparzyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Zielona herbata jest bardzo zdrowa i warto jest ją pić kilka razy dziennie. W domu przygotowuję ją najczęściej w specjalnym kubku z zaparzaczem, który kupiłem nie dawno na https://duka.com/pl/kawa-i-herbata/kubki-i-szklanki. Odpowiedni sposób i czas parzenia herbaty jest bardzo ważny i ma duży wpływ na jakość smaku oraz uwalnianie drogocennych substancji z liści herbaty.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...