czwartek, 21 stycznia 2016

Zimowa herbata - zielona z imbirem

Często sięgam po zieloną herbatę. Zawsze wybieram liściastą, aby aromat był wyraźny. Jednak czasami czegoś brakuje, szukam jakiegoś dodatkowego smaku. Zimą wspaniale sprawdza się imbir. Wystarczy mały kawałek, a herbata nabiera innego smaku. Taka herbatka oczywiście rozgrzewa, łagodzi przeziębienie i ułatwia trawienie:) Zimową porą imbir jest obowiązkowy w jadłospisie, więc czemu nie dodać go do herbatki:)
czas przygotowania - 10 minut

SKŁADNIKI (1 szklanka):
- 1 płaska łyżeczka liściastej zielonej herbaty
- 3 plasterki imbiru

Herbatę wraz z plastrami imbiru przekładamy do szklanki i zalewamy wodą o temperaturze pomiędzy 60 a 90C. Jak sprawdzić temperaturę? Najlepiej wodę zagotować i odstawić na ok 3 minuty wówczas jej temperatura powinna spaść do około 90C. Oczywiście możemy poczekać jeszcze dłużej.
Czas parzenia herbaty sprawdzić najlepiej na opakowaniu - bardziej rozdrobnioną herbatę parzymy krócej, natomiast duże liście dłużej. Zielona herbata parzona około 2-3 minut działa orzeźwiająco, natomiast parzona dłużej (5 minut) uspokajająco.

UWAGA:
Herbatę zieloną możemy parzyć nawet trzy razy!

                                                   O! W kadr wkradła się moja kotka:)
Smacznego
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...