niedziela, 13 marca 2016

Graham z dodatkiem mąki owsianej

Zapach pieczonego w domu chleba jest cudowny. A sam chleb - jeszcze lepszy:) Dlatego będę często o tym wspominać i podpowiadać rożne przepisy, które przetestuję. Na razie skupiam się na naprawdę prostym grahamie, który wymaga od nas jedynie cierpliwości. 
Sprawdzałam jak wychodzi z różnymi dodatkami. Taki codzienny to z siemieniem lnianym, które świetnie wpływa na naszą skórę i jest istotne dla kobiet z problemami hormonalnymi. A mój faworyt, to graham z żurawiną, która jest słodko-kwaskową niespodzianką. 
Polecam oba przepisy:
- CHLEB GRAHAM Z SIEMIENIEM LNIANYM
- CHLEB GRAHAM Z ŻURAWINĄ I OTRĘBAMI
Proponuję również pobawić się różnymi rodzajami mąki. Bazę powinna stanowić mąką graham razowa (50%), a mąkę pszenną można zamieniać szukając swojego smaku. Dzisiejsza propozycja to dodatek mąki owsianej (25%). Jak widać na zdjęciach chleb pięknie wyrósł i ma świetną strukturę. Jeśli zapytacie mnie o smak, to odpowiem szczerze, że nie odczułam różnicy czy stosuję mąkę pszenną czy też owsianą.

czas przygotowania - 75min pieczenie + 3h wyrastanie
SKŁADNIKI (1 keksówka ok 25cm x 11cm + 1 keksówka ok 15cm x 10cm lub też 1 większa):
- 2 szklanki mąki razowej typu graham
- 1 szklanka mąki owsianej
- 1 szklanka mąki krupczatki (lub innej pszennej)
- 2-3 łyżki siemienia lnianego
- 1 płaska łyżka soli
- 2 szklanki ciepłej wody
- 40g świeżych drożdży
- odrobina mleka (po wlaniu do szklanki około 2-3cm jej wysokości)
- 1 łyżeczka cukru




  • Mleko wraz z 1 łyżeczką cukru przekładamy do garnuszka i podgrzewamy. Następnie dodajemy drożdże i mieszamy, aż się rozpuszczą. Przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce. Czekamy, aż drożdże wyrosną (około 15 minut).
  • Składniki suche (trzy rodzaje mąki, siemię, sól) przekładamy do miski i mieszamy. Następnie dodajemy ciepłą wodę oraz wyrośnięte drożdże, wszystko mieszamy łyżką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 1h do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
  • Po tym czasie ciasto wyrabiamy ręcznie przez około 2 minuty  i przekładamy do natłuszczonych i obsypanych bułką tartą foremek do 1/2 wysokości. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 2h. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  • Pod koniec wyrastania nagrzewamy piekarnik do temperatury 180C.
  • Przed włożeniem chleba do piekarnik nawilżamy jego wierzch. Można posmarować go zwilżonym wodą pędzelkiem lub też po prostu skropić go wodą używając spryskiwacza.
  • Chleb pieczemy przez około 1h i 15 minut. Następnie pozostawiamy go w wyłączonym i uchylonym piekarniku przez 5 minut, po czym wyciągamy z piekarnika i foremek i odkładamy do wystygnięcia.


Graham udał się świetnie, więc podajemy. Jako dodatek proponuję twarożek z cebulką, oczywiście doprawiony w domu:)
Smacznego

Iwona

2 komentarze:

  1. Kurczę, Twój chleb zawsze wygląda tak apetycznie, że chcę od razu wstać i pójść do lodówki :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...