czwartek, 17 marca 2016

Słodki krem z kukurydzy - gotowy w 20 minut

Dzisiaj propozycja dla osób zabieganych, które cenią sobie zdrowe, domowe jedzenie. Wszelkie dania jednogarnkowe oraz zupy kremy kiedy czas nas goni sprawdzają się idealnie. Więc odpalam licznik i do pracy.
Jeśli poszperacie w necie, to znajdziecie sporą ilość wariacji na temat zupy z kukurydzy. Najczęściej są to ostre wersje meksykańskie. Taką również robię, ale tym razem zależało mi na uzyskaniu smaku zbliżonego do gotowanej kolby kukurydzy. Taką słodkawą kukurydzę z dodatkiem soli uwielbiam i postanowiłam tym smakiem zainspirować się gotując dzisiejszą zupę. Czyli prosto i wcale nie ostro, a wręcz słodkawo:)
czas przygotowania - 20 minut
SKŁADNIKI (2-3 porcji):
- 1 puszka kukurydzy (ok 340g)
- 600ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku  z pomarańczy (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz
- odrobina imbiru (maksymalnie ok 1cm małego kawałka)

  • Wywar podgrzewamy i dodajemy do niego kukurydzę. Można dodać również część płynu, w którym znajdowała się kukurydza.
  • Dodajemy przyprawy - sól, pieprz oraz sok z pomarańczy.
  • Ścieramy imbir i dodajemy do zupy.
  • Całość gotujemy 10 minut.
  • Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę zahartowaną w kubeczku z odrobiną ciepłej zupy.
  • Blendujemy zupę, aż uzyskamy jednolitą, kremową konsystencję.
  • Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Przed podaniem proponuję przyozdobić zupę odrobiną świeżego, drobno pokrojonego jarmużu. 
Jeśli zupa ma stanowić pełny posiłek, to można podać ją z mięsnymi pulpetami. Będzie wówczas sycąca:)

Całość blendujemy
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy
Podajemy
Ale nie zapominamy o dodatku warzywnym
Możemy również zupę wzbogacić o mięsne pulpeciki lub inne ulubione dodatki
Smacznego
Iwona




2 komentarze:

  1. Kradnę przepis, bo kukurydzę bardzo lubię :) Czasami podgrzewam taką z puszki na patelni z dodatkiem masła i przyprawami i jem jako przekąskę

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupę polecam. Ale twój pomysł na podpieczenie kukurydzy bardzo mi się spodobał:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...