Dzisiaj propozycja dla osób zabieganych, które cenią sobie zdrowe, domowe jedzenie. Wszelkie dania jednogarnkowe oraz zupy kremy kiedy czas nas goni sprawdzają się idealnie. Więc odpalam licznik i do pracy.
Jeśli poszperacie w necie, to znajdziecie sporą ilość wariacji na temat zupy z kukurydzy. Najczęściej są to ostre wersje meksykańskie. Taką również robię, ale tym razem zależało mi na uzyskaniu smaku zbliżonego do gotowanej kolby kukurydzy. Taką słodkawą kukurydzę z dodatkiem soli uwielbiam i postanowiłam tym smakiem zainspirować się gotując dzisiejszą zupę. Czyli prosto i wcale nie ostro, a wręcz słodkawo:)
czas przygotowania - 20 minutSKŁADNIKI (2-3 porcji):
- 1 puszka kukurydzy (ok 340g)
- 600ml wywaru mięsnego lub warzywnego
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (opcjonalnie)
- przyprawy: sól, pieprz
- odrobina imbiru (maksymalnie ok 1cm małego kawałka)
- Wywar podgrzewamy i dodajemy do niego kukurydzę. Można dodać również część płynu, w którym znajdowała się kukurydza.
- Dodajemy przyprawy - sól, pieprz oraz sok z pomarańczy.
- Ścieramy imbir i dodajemy do zupy.
- Całość gotujemy 10 minut.
- Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę zahartowaną w kubeczku z odrobiną ciepłej zupy.
- Blendujemy zupę, aż uzyskamy jednolitą, kremową konsystencję.
- Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.
Przed podaniem proponuję przyozdobić zupę odrobiną świeżego, drobno pokrojonego jarmużu.
Jeśli zupa ma stanowić pełny posiłek, to można podać ją z mięsnymi pulpetami. Będzie wówczas sycąca:)
Całość blendujemy
Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy
Podajemy
Ale nie zapominamy o dodatku warzywnym
Możemy również zupę wzbogacić o mięsne pulpeciki lub inne ulubione dodatki
SmacznegoIwona
Kradnę przepis, bo kukurydzę bardzo lubię :) Czasami podgrzewam taką z puszki na patelni z dodatkiem masła i przyprawami i jem jako przekąskę
OdpowiedzUsuńZupę polecam. Ale twój pomysł na podpieczenie kukurydzy bardzo mi się spodobał:)
OdpowiedzUsuń