czwartek, 3 marca 2016

Zimowa zupa - krem z pieczonych buraków z kaszą owsianą i zieleninką

Buraki to jedno z warzyw, które powinniśmy jeść zimą. Wzmacniają odporność, dodają energii, odkwaszają i oczyszczają organizm. Ja ostatnio preferuję je w formie pieczonej. Ta forma przygotowania wydobywa ich słodycz. Później wystarczy je pokroić i zmiksować z bulionem i mamy pyszną zupę krem. Sama zupa jest mało treściwa, dlatego proponuję wzbogacić ją o kaszę. I tutaj muszę się przyznać, że pierwszy raz w mojej kuchni zagościła kasza owsiana. Tak po prostu dla odmiany. Zasmakowała mi więc będę ją również stosować zamiennie z płatkami owsianymi na śniadanie, ale to już inny temat. Trzecim istotnym elementem dzisiejszej zupy jest zielenina. Wiem, że użyłam jej sporo. Cóż miałam fazę na zielone warzywa:) Zawsze możecie zmniejszyć ich porcję.

czas przygotowania - 1,5h (ok 70 minut pieczenia + przygotowanie)
SKŁADNIKI  (2 porcje):
- 3 średnie buraki
- 750ml wywaru mięsnego lub warzywnego (świetny jest wołowy)
- 4 łyżki ugotowanej kaszy owsianej (gotujemy ok. 15-20 minut)
- 1 łodyga selera naciowego
- 3 gałązki koperki
- 1 garść jarmużu 
- przyprawy: sól, pieprz 


  • Każdego buraka przekrawamy na 4 lub 6 części, składamy w całość i owijamy w folię aluminiową (każdego buraka osobno). Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C. Czas pieczenia to około 70 minut (do miękkości, sprawdzamy nakłuwając widelcem).
  • Upieczone buraki kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do ciepłego wywaru. Całość blendujemy. 
  • Sprawdzamy smak i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • Przygotowujemy zieleninkę - seler naciowy kroimy w drobną kostkę, koperek i jarmuż drobno siekamy.
  • Zupę nalewamy do misek. Na środek wykładamy po 2 łyżki kaszy owsianej, którą obsypujemy zieleninką tworząc z niej zielone koła o zróżnicowanej strukturze.
Po zblendowaniu uzyskujemy piękny, czerwony i dosyć gęsty krem.
Cudowne dodatki. Ich ilość można dowolnie dobrać. Przecież nie wszyscy mają fazę na zielone:)
Podajemy i życzymy smacznego:)
Smacznego
Iwona

2 komentarze:

Wystąpił błąd w tym gadżecie.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...