wtorek, 7 stycznia 2014

Sałatka z awokado, oscypkiem, papryką i schabem


Ostatnio pisałam o przygotowaniu schabu w papierze do pieczenia (przepis TUTAJ) oraz pikantnym dressingu (przepis TUTAJ). Oba posty były wstępem do dzisiejszej sałatki.  Można ją jeść kiedy składniki są jeszcze ciepłe (schab, oscypek i papryka) lub też wcześniej ją przygotować i odłożyć na później. Smakuje bowiem również bardzo dobrze na zimno. Wobec tego można ją zabrać ze sobą gdzieś wychodząc.
czas przygotowania - 20-30 minut
SKŁADNIKI (2 porcje):
- 2 garście sałaty (np. mix sałaty rzymskiej i lodowej)
- 1/2 awokado
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1 czerwona papryka
- 4 plastry dużego oscypka (grubość plastra 1cm)
- 2-3 kotletów schabowych
- 2 gałązki natki pietruszki
- przyprawy - sól, pieprz
- 2 łyżki pikantnego dressingu z chilli (przepis TUTAJ)

1. Schab przyprawiamy solą i pieprzem, okładamy natką pietruszki (góra i dół) i pieczemy na patelni w papierze do pieczenia ok 3 minuty z każdej strony. Dokładny opis przygotowania TUTAJ.
2. Płuczemy sałatę i dzielimy na cząstki. Wykładamy po połowie na dwa talerze.
3. Połowę miękkiego awokado pozbawiamy pestki, wydrążamy lub obieramy ze skórki i kroimy na większe kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Układamy na sałacie.
4. Paprykę kroimy w paseczki i grillujemy na patelni. Układamy na sałacie.
5. Schab kroimy w paski i układamy jako kolejną warstwę.
5. Plasterki oscypka grillujemy. Każdy plasterek kroimy na 6 części i układamy na wierzchu sałatki.
6. Całość polewamy pikantnym dressingiem.

UWAGA:
Czasami dressing polewam bezpośrednio po zielonej sałacie i dopiero wtedy wykładam kolejne składniki (awokado, paprykę, oscypka i schab). Wówczas smak pozostaje bez zmian, a ciemny kolor dressingu jest mniej widoczny.


Smacznego...
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...